Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Vem älskar Lapsang Souchong?

9 kommentarer

Vi! Det är ett svart rökt te som vi inte vill vara utan. Det luktar som tjärad märling och kanske är det inte så nyttigt – men vi vill inte vara utan den där smaken.  En EU-föreskrift reglerar nu mer hur rökigt LS får vara. Vi upptäckte det genom att vår lokale tehandlare inte hade så gott Lapsang Souchong som han tidigare hade haft. Vilken enorm besvikelse för oss.
Vi vill inte ha te med frukt- eller örtsmak, inte heller Roibus eller grönt te utan traditionellt svart lösviktste med stora fina blad och absoluta favoriten är just Lapsang Souchong. Vi brukar ha några andra tesorter hemma också men om vi är utan LS så är vi nästan lite olyckliga.

Nu har vi prövat på att direktimportera te från Kina, som bekant odlas det mycket te där, med tullavgift blir priset ungefär detsamma som priset här hemma hos tehandlaren. Teet smakar lite annorlunda men är så gott! Det står Socker på en gammal blå plåtburk till höger på fotot här nere. Det är ljug för i den finns – gissa vad!.

20200302 Tekannor

I vårt kök har vi en liten samling med tekannor. Våra absoluta favoriter står till höger på den nedersta och den mellersta hyllan. Det är Bente Brosbøl Hansen som har gjort både den blårandiga och den gråsvartrandiga kannan. Den blå, som vi har haft i många år, fick för ett tag sen en smäll på pipen och även om den lagades tyckte vi att vi behövde en hel kanna. Ett nytt lock kan man alltid få hos Bente men en ny pip är ju mycket knepigare. Vi gjorde en långutflykt till keramikerns ateljé på Söderåsen.
Jisses så vackert det är på Söderåsen även i slutet på december; höjderna, ravinerna, bokskogarna allt måste ses med egna ögon.
Bente berättade att hon hade en utställning på gång med dyra tekannor på Höganäs keramiskas utställningslokal. Efter avklarat köp körde vi på ringlande vägar till utställningen och njöt av dessa eleganta kannor men var samtidigt mycket nöjda med vårt eget val. Bente är glaseringsexpert och att få till en pip som INTE droppar vilket är superviktigt, tycker vi.

Så praktiskt att kunna natta över hos sonens familj i Helsingborg när man är ute på dylika äventyr. Både vi och kannan landade dagen efter här hemma och sen dess har vi bryggt många koppar te i den. Och förresten när vi dricker kaffe gör vi det ur 21 år gamla kaffekoppar som också kommer ur Bentes kreativa produktion. De finns som sista bild i mitt förra blogginlägg; Påminnelser.

En stilig och annorlunda vattenkokare fick jag i födelsedagspresent förra veckan. När man ska göra gott, riktigt gott, te så låt först vattnet koka upp lite elegant i en sån här…

Ibland är det ju dyrt att t ex handla hos en konsthantverkare men vi tycker att vissa saker vill man njuta av länge, tycka om att se på och hantera ofta utan att tröttna på dem. Min man, som är expert att söka på nätet, fann vattenkokaren på rea och tekannan vi köpte var en andrasortering!

Med några av trädgårdens primadonnor i blickpunkten just nu hälsar vi välkommen till mars månad! Må solen skina på oss alla, torka upp marken lite så att man njuter av att vara ute i trädgården och greja!
Idag gick vi en promenad vid havet, frisk luft är att leva väl!/Agneta

 

 

 

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

9 tankar om “Vem älskar Lapsang Souchong?

 1. Vilka fina kannor. Lapsang är inte en favorit för mig, men gärna svart lösviktste.

 2. Det klickade till i minnet som det gör ibland. Jag minns Lapsang Souchong från min ungdom, men då fanns det ett tillägg: Darjeeling. Skulle vara från Sikkim i Indien alltså.

  Trevliga tekannor förresten. Tycker de har lite drag av keramik från neolitisk tid.

  • Jag undrar om inte ditt minne blandar ihop tesorter. Du får dettta uppdrag: kan ett Lapsang samtidigt vara ett Darjeeling.
   Jag måste slå upp neolitisk…

   • Jag undrar om det kan ha varit en blandning: Lapsang har rörts ihop med Darjeeling för att få en annan smak. Men det där var väldigt länge sedan, så mitt minne är rätt suddigt.

    Södra Skåne verkar packat med fornfynd, så du har nog även neolitiska rester i din närhet.

  • Sånt hemblandat te kallar jag för pytt-i-kanna!
   Nu kommer jag ihåg den neolitiska tiden, dåförtiden brände vi vår lera i gropar i jorden dk rakubränning…

 3. Lapsang Souchong har jag aldrig smakat men det låter gott! Har inte heller smakat Darjeeling. Har lite att ta igen på tesidan! Och vackra tekannor har ni! Som allt annat hos er!
  Kram

  • Kram till dig, Karin! Darjeeling är ett milt gott te jämfört med LS som nu inte går att få så som det smakade förr. Vi har beställt några påsar Lapsang från svenska tesäljare på nätet. Vi får se om någon lyckats köpa ”det rätta” från Kina. Lyckas vi ska jag bjuda dig på te istället för kaffe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s