Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Soppiga grytor – lättlagat

Lämna en kommentar

-Vad ska vi äta idag, tycker du?
Så kanske min man frågar mig en morgon redan efter frukost. Ibland är det jag som frågar och ibland ber jag honom laga någon av sina favoriter. Men jag gillar att laga mat och oftast har jag en ungefärlig idé men sällan något recept. Idén utgår från vad vi har hemma. Eftersom vi bor på landet måste vi då och då fylla kyl och frys så att vi slipper åka och handla hela tiden. Sedan lagar vi olika måltider tills alla förråd och hyllor i princip gapar tomma. Mycket lite mat slängs på så vis.
Häromdagen blev det en fiskvariant på mina soppiga rotsaksgrytor. Jag tog fram de frysta torskfiléerna och la dem i kylskåpet att tina. Tinar de långsamt smakar de bättre, inbillar jag mig. Fritt fram för andra aktiviteter några timmar…

När det var dags plockade jag ett par små gula lökar och banancharlotten ur den tjeckiska lökgömman. Valde bort vitlök den här gången. Det är lätt att smaksätta all mat på samma sätt och då blir det inflation i smaker, jag testar, varierar och drar slutsatser.

Ur kylskåpslådorna tog jag fram några morötter, en bit rotselleri, en stor palsternacka, en redig fänkål, högst två spänstiga selliristjälkar och bara en liten bit färsk ingefära. Eftersom vi var tre vuxna som skulle äta så tog jag fram sju-åtta mellanstora potatisar ur mörkret där vi förvarar dem. Så skalade jag rotsakerna och tärnade ingefäran smått, större tärningar av rotselleri och morötterna delas i knubbiga bitar. Jag tog fram ett broccolihuvud men skar bara loss trefjärdedelar av de små buketterna, resten åkte tillbaka in i kylen. Broccolibuketterna la jag lite åt sidan liksom rätt tunna skivor av selleristjälkarna.

Lite rapsolja och en klick smör i traktören och så ner med lökarna som skivats eller klyftats. Under tiden som löken mjuknar börjar jag skala potatisarna och dela dem i bitar.
När löken är mjuk åker först de färska ingefäratärningarna ner i traktören liksom hälften av rotsakerna. Samtidigt så gör jag buljong av en tärning, grönsaks- fisk- eller umamitärning, och kokhett vatten. Den här gången valde jag umamitärning som jag tycker lyfter fram smaker väldigt bra.
Jag vill ha lite olika tuggmotstånd i den soppiga grytan och har ner allt i omgångar och slår på buljong vartefter. Låter det puttra lite lugnt och kryddar med lite av varje från favoriten svartpeppar, en gnutta chilipulver och lite örtsalt. En ganska stor nypa med torkad dill blir en viktig smaksättare.
IMG_20191123_105058429Efter en annan måltid står en skvätt syrad grädde i kylskåpet så den åker ner och allt puttrar vidare.  Jag smakar och tycker det är något som saknas… ja, visst, fisken men också något annat. Häller på lite matlagningsgrädde och tar fram vår burk med egen ganska stark chili – ställer den på vänt. Känner på rotsakerna och väntar lite med broccoli och stjälkselleriskivor. De sista ska bara puttra med en liten stund.

Fisken är tinad nu, den sista halvtimmen har den stått framme i rumstemperatur medan jag har stått vid spisen, jag saltar fisken och skär den i bitar. Inte för smått då blir det lätt bara flisor och smulor.
Sen trycker jag ner selleristjälkarna och  broccolibuketterna i och vänder runt allt. Lägger fisken i ytan och ser till att det soppiga puttrar lite lugnt. Nu har jag bara koll på fisken. När den är färdig ska den vara vit men inte falla itu i småbitar.
En pyttegnutta chili sätter till sist lite sprätt på alltihop.  Alla smaker ska ändå finnas där av rotsaker, dill och fisk. Den här soppiga rotsaksgrytan med fisk blev krämig och mjuk men med en viss hetta.

Det var mycket matigt alltihop och därför valde vi bort bröd men en annan gång med mer av det soppiga hade vi säkert tyckt att det hade varit gott med bröd till.

Lättlagat och gott var det och inte hade jag en tanke på att fota! Allt blev uppätet.

-Kommer du ihåg hur du gjorde det här?
Så frågar min man ofta efter en improviserad måltid som den här.
-Jo, ja, det är klart, svarar jag! I alla fall på ett ungefär!

Tänd ljus, se en regnbåge inomhus, lev väl, ät gott och blomstra!/Agneta

 

 

 

 

 

 

 

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s