Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Kul-tur (7)… ställa av sig skorna

11 kommentarer

Jag har för det mesta och allra helst mycket bekväma skor – bara de är snygga i mina ögon,  åtminstone från början! Nu mer har jag gärna kängor i olika modeller och med sköna läster. Skor och kängor har jag alltid vurmat för och har dem ofta tills de är helt nergångna. Man kan inte slänga sina skönaste skor bara för att de är lite fula!

Detsamma tycks också en hel del Malmöartister ha tänkt. På Davidshallsbron i Malmö finns det 19 olika par skodon placerade vid räckena på vardera sidan av bron. Det finns plats för många fler par men eftersom skorna är avbildade efter avlidna artisters skor så vill man ju inte önska livet av någon, vare sig känd eller okänd.

Konstnären heter Åsa Maria Bengtson och något år har kulturnämnden i Malmö valt artister utifrån Malmöbors förslag på artister som redan har ställt av sig skorna så att säga. Projektet heter WAY TO GO. Jag tycker det är så fantastiskt roligt och stannar gärna på väg över bron åt endera hållet. Dessutom är jag tillräckligt gammal för att känna igen de flesta personerna bakom namnen som står att läsa intill skorna. Själva skorna känner man väl bara igen om man på något sätt har varit nära personen ifråga.

Jag vet verkligen inte om jag skulle ha velat gå i något av fotspåren och inte heller bokstavligen i deras skor. Här nere syns en för mig okänd bondkomikers träskor av modell äldre och Nils Poppes kängor. Nils Poppe stal mitt hjärta som barn – men kängorna!

Minnenas bro säger en del om den här platsen och det är klart att en massa minnen och tankar väcks till liv här av alla associationer de fint skulpterade skorna startar!

Klicka upp bilderna så ser du vem som har burit originalet av läder eller trä. Man förstår att dessa artisters fötter troligtvis har avgett vissa doftspår och utbuktningar av knölar och tår.  Hoppas att konstnären hittills älskat uppgiften – det tror jag – men undras om hon också, genom att arbeta med projektet, önskade att få gå i någons fotspår?/Agneta

 

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

11 tankar om “Kul-tur (7)… ställa av sig skorna

 1. Jag tycker också om att stanna och titta på de här skorna!! Det blir ju inte så ofta att man är där men jag tycker att det är jättefint!1

  • Det är så roligt och läckert! Jag var där och hämtade kraft igår inför tandläkarbesöket då visdomstanden skulle ut. Det gick så bra! Skorna gjorde mig stark och glad!

 2. Vilken fin idé. Ibland vet man kanske inte vem personen var, men skor som en människa har gått i, det är ju något alldeles särskilt.
  I morgon kommer förresten min text om Kärlekens Antarktis.

  • Skor är onekligen något speciellt! Jag hoppas Malmö stad planerar för fler om några år.
   Fint att du flaggar för det i nya inlägget, jag läser gärna annat du också skrivit.
   Agneta

  • Jag skrev och kommenterade på din blogg…försökte på alla sätt och vis men misslyckades igen! Jag blir både sur och arg på mig själv och…Jag förstår inte men för mig är systemet krångligt.
   Tack, så rart av dig att länka till min blogg! Jag har genast fått besök därifrån!

 3. skor väcker känslor, shoefiti heter det när man knyter ihop skorna och slänger dem i träd.

 4. Vilka fantastiska små installationer. Kul at de får stå kvar.

  // Kao

 5. Visst är de fina!
  De där skorna är i metall och sitter hårt fast. Skorna är tämligen normalstora skor, kanske aningens större men inga pytte.

 6. Vilka fina skor! Nils Poppe stal mitt hjärta också. Han är fortfarande min idol!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s