Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Tolv snabba från 2018

6 kommentarer

Årets snabba är väl inte så snabb kanske, det handlar ganska mycket om natur och kultur, nej, inte bokförlaget men litteratur och där emellan enstaka bilder på sånt jag har gjort eller skrivit om.

Januari: Jag läste ‘Återstoden av dagen’ skriven av Kazuo Ishiguro, 2017s Nobelpristagare i litteratur. Jag älskade boken lika mycket som filmen där Anthony Hopkins spelar huvudrollen som betjänten. Läs den, se den!

Vintervyer i januari med fiskare, högra bilden, stranden och havet vid Abbekås.

Februari:  Boken Susan Faludis ‘Mörkrummet’ var en komplicerad men mycket bra roman. Den tog jag med på långresa till Thailand där jag hälsade på min son och hans fina familj. De bodde i södra Thailand för andra året då.

Mars: En bok som fått många positiva recensioner som nydanande inom romankonsten är ‘Konturer’ skriven av engelskan Rachel Cusk.  En sådan bok man kanske ska ge en andra chans om man tyckte den var så-där-bra!

Besökte trädgårdsmässa, nej, inte alls med Rachel Cusk, utan med barnbarnet Rebecka.

April: Det snöade precis i början av april men inomhus blommade tulpanerna i krukor.

I bokklubben läste vi ‘Främlingen’, en helt fantastisk bok av belgaren Stefan Hertmans.

Maj:  Bokklubbsmötet i maj blev en hyllning till boken ‘Främlingen’ jag skrev rätt utförligt här i min blogg.

Vi var på bröllop i slutet av maj. Min mans dotter skulle gifta sig och vi höll på att missa vigseln på grund av trafikproblem! Det var på håret… På gruppbilden här nere har brudgummen lyckats kila iväg någonstans, jag försäkrar att han var mycket stilig och matchade sin söta brud!


Juni:
Mitt andra barnbarnsbarn fylld ett år och det var kalas i en vacker park i Helsingborg. I juni kom Victor äntligen hem från Thailand, ja han hade sina föräldrar med sig förstås! Det firade vi här hemma och födelsedag och sommaren lovade mycket! Inte kunde vi väl föreställa oss att det skulle bli så varmt och så torrt!

Juli: Under sommaren läste vi något som vi i bokklubben omfamnade helt. Det var Linnea Axelssons bok ‘Aednan’, skriven på orimmad vers om samisk historia under 100 år. En luftig tegelsten! Jag älskade beskrivningarna av naturen och miljöerna och detta: ” Vid renhornets ludna gren fastnade vi, där blev vi hängande farande för vinden.” En del personer kan eller försöker acceptera samhällets utveckling medan andra tappar fotfästet. Läs!

Fotona här ovan är från juli, somriga aktiviteter pågick hela tiden under varma sommaren. Cykelturer, bad i havet, många trevliga besök som  barnbarnet Pontus med flickvänhär ovan . Trädgården prunkar men gräsmattorna torkar in helt och hållet.

Augusti: En hel del handlar om det stundande valet i september. Min avsky för mycket som SD står för och det som USAs president och andra fake-news-omfamnare håller på med fick mig att publicera ett par inlägg om hur man kan undvika att bli faktaresistent!

Jag tar paus från hemma och besöker min dotter på Öland och träffar mina barnbarn där och sedan åkte jag till Lotta i Närke, vi firade 60 år som vänner! Det ni!

Det skördas på de torra åkrarna och baden och sommarutfykterna fortsätter i värmen.

September: I bokklubben skulle vi läsa den kanadensiska författaren George Saunders som har skrivit en riktigt originell, näst intill burlesk roman, eller vad man ska kalla det; ‘Lincoln i bardo.’ Boken handlar om sorg och omsorg men det tar ett tag att förstå hur den är uppbyggd! Var öppen i tanken och läs!

Det blev val och resultatet förskräckte många med mig. Nu efteråt vet vi också hur svettigt det är att bilda regering med det utfallet.

Men det vanliga livet, den varma sommaren och allt fortsätter. Den 19 september var det 35 grader i Kråkvinkeln – vårt uterum

Oktober: Jag blev helt oväntat bjuden på en fantastisk resa till Dalmatien! Skickade ”dagens Lotta” till hennes generösa man från olika ställen. Skrev fler inlägg om resan.

November: Med iskalla händer och upprördhet följer man den mördade huvudpersonens egna berättelse om sitt liv och om varför det blev som det blev.
Jag har skrivit om Sara Stridsbergs mästerverk ‘Kärlekens Antarktis’ här i bloggen.

Vi var helt under isen och sjuka av en långvarig virusinfektion när vi var i Lybeck för att fira min svägerskas 60-årsdag. Härlig stad och fina minnen – trots allt!

December: på 2018s sista bokklubbsmöte diskuterade vi ivrigt Patria av Fernando Aramburo. Jag snubblade i början på återkommande språkliga trix författaren tog till men väl inne i den omfattande berättelsen kunde jag knappt lägga boken åt sidan. Vi var fascinerade allihop och tyckte om dessa komplexa personer eller inte, älskade vissa skeenden och avskydde andra. Utvecklingen mot ett allt mer polariserat Baskien är skickligt fångat med alla fasor och lidanden, men där finns också vardagar med stekos från dagens fiskrätt, frihetslängtan och det kuperade landskapet med havets närhet. Absolut mycket mer än bara läsvärd!

img_20190106_204154632_hdr

I december hade mitt barnbarn Sara och jag en härlig dag i Malmö. Vi sprang i second-hand-affärer och var på Folk & Rock vid Lilla Torg. Sen tog hon tåget till Göteborg där hon har många vänner och passade på att bli 22 år!

Julen firades i fin gemenskap hemma hos oss. Azalean blommar fortfarande och vi har ännu inte tagit bort julen. 20 dag Knut kastar vi julen ut! /God fortsättning önskar Agneta

 

 

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

6 tankar om “Tolv snabba från 2018

  1. Tack för den här fina årsgenomgången och tack för alla fina boktips du ger. Jag har inte läst en enda av alla de intressanta böckerna du skriver om.

  2. Det här inlägget hade jag missat! Så mycket ett år innehåller när man tänker efter……..

  3. Ja, och mycket mer än det som finns i en blogg. Men inte ska du känna det så att du måste läsa och kommentera! Kramar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s