Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Kul-turer (1)

8 kommentarer

”Ja, men tiden går ju så fort”  har jag som underrubrik till den här bloggen. Tiden går fort när man odlar sina rosor och sköter om sin åker, det som är du.

Jag kan inte finnas till utan kultur och förmodligen inte du heller. Häromkring i trakterna är det alltid en massa kultur på gång. Jorden och jaget kultiveras och besås, sen växer och utvecklas det något som kan skördas. Visst är det livsviktiga grejer det där som skördas. Om det är torka så blir det alldeles för lite att skörda!  Då uppstår tomhet precis som när man inte har umgåtts med familj och vänner på ett tag.

Igår träffade vi kära vänner på Ystad Teatercafé och avnjöt tillsammans en kväll med franska sånger framförda av mor och son Ringquist. Två röster och ett piano, fint varmt och uttrycksfullt. Kvällen började med utmärkt soppa, bröd och vin.

Kanske du också är en kulturkofta eller kulturtant eller linnehäxa? (Vad kallar man kulturintresserade män)?  För mig är det där inga skällssord! – Tack, Gullet, skulle jag nog säga om någon skulle klistra ett sånt epitet på mig. Ändå är jag ingen riktig kulturkofta eftersom jag alldeles för sällan bevistar en maffig konsert eller besöker en operaföreställning. Jag tänker ofta alldeles för sent: Det där skulle jag ha velat se och uppleva!
För så är det om man är nyfiken och öppen för massor med saker.

Parker är för mig kultur i hög grad. I många städer finns det verkliga pärlor anlagda för människor i stenstaden som behöver gröna och vackra platser. Men vi som bor på landet kan ju tjuvnjuta av det välordnade och storslagna som en stadsträdgårdsmästare kan åstadkomma.
I början av oktober besökte jag den vackra Pildammsparken tillsammans med vännerna från Nyköping. Vi såg en stelbent häger och många brunänder, inte så vanliga, sa min ornitologiska vän. Och så vimlade en massa joggare på gångarna och ett stort gäng blivande landskapsarkitekter var i parken för att få en känsla av ytor och former.

Vi åkte Öresund runt med tåg och insöp den danska atmosfären.  Vi strosade länge i gamla pittoreska Helsingör, struntade i Louisiana, men blev för sena till Karen Blixens hem. Köpenhamn är inte heller så dumt när skymningen faller och ljusen tänds…

På bilden finns två passager som tål att särskådas och jämföras. Den gamla passagen från Helsingör och den överglasade är från Köpenhamn.
Vad berättar foton egentligen om människors liv, tid och kultur? En massa förstås!

Det har allt varit lite mer kulturellt under sommar och höst. Min tanke är att fortsätta med fler kul-turer. Till Kulturen i Lund kanske och till detta:
IMG_20180929_211822507

Vad kan det vara? Det kommer alltså mera! Nu kallar brittsommaren på mig, jag ska gå ut och flytta på lite fler stora krukor. Tur att jag har en bra pirra!

Pirr på er, från gamla Agneta, som skyndar ut i fågelkvittret

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

8 tankar om “Kul-turer (1)

 1. Mycket njutningsfullt inlägg – som alltid. Haha jag väntar på en pirra jag beställt för att kunna flytta just tunga krukor!!!

 2. Hade ingen aning om vad en pirra är! Nu har jag lärt mig något nytt idag igen!!! Och jag blir väldigt nyfiken på vad den sista bilden föreställer! Hoppas att det går bra med din stickning!

 3. Näää, Karin, inget stickat utom ett varv. Jag är så hattig o ostrukturerad. Jag har för många järn i elden och vet du, jag packar en resväska för på lördag tidig morgon flyger jag till Kroatien för att vara reskamrat till min äldsta vän Lotta. Pricken blev sjuk o har precis opererats. Husse ska vara hemma o han gav mig sin resa bara så där. Gunnel Carlsson är ciceron för resan o jag fattar det ännu inte. Nu ska jag gå o hänga en tvätt o sen stryka ett par klänningar. Mycket vandringar o besök i botaniska trädgårdar fordrar bra skor o strumpor. Ca 20 på dagarna i 15 om nätterna.
  Kul att du lärde dig något nytt! Kram från Agneta

 4. Fina bilder. Ystad och Lund har jag varit några gånger när jag tillfälligt bodde i Gislövs By utanför Simrishamn några somrar. Väldigt fint, särskilt Ystad.

  Här i Sthlm är det också väldigt vackert. Enorma träd i parken alldeles utanför mitt hus. Sprakande färger överallt, hög och krispig luft och solsken idag. Tyvärr är min mobil så uråldrig så det inte går att föra över bilder från den till datorn och kamera har jag inte heller. Så jag får visa gama bilder. Nyligen la jag in några från Vitabergsparken och Katarina Kyrka.

  Ja, kulturen är viktig för oss människor. Det är den vi njuter av, balsam för själen.
  ——-
  Läser att du har en hund. Vilken ras?

  // Kao

  • Jag har ingen hund men skulle ha varit hundvakt åt en dansk svensk gårdshund. Husse jag skrev om är min väns man. De skulle alltså på resa o han gav mig sin resa som jag fick eftersom de inte ville lämna bort den nyopererad hunden. Välkommen förresten som prenumerant!
   Hösten är härlig!

 5. Jodå, jag är både mösstant och kulturtant även om det inte blir så mycket konst nu för tiden. Men nu blev jag så inspirerad av ditt inlägg. Det var så länge sedan jag var på Louisiana och min man har aldrig varit där. Vi måste ta en tur söderut så småningom. Karen Blixens hem hägrar också som ett efterlängtat besöksmål. Hemskt gärna fler kul-turer!

  • Ursäkta att jag inte har skrivit något svar. Jag är nämligen på en kul-tur till Dalmatien. Resan varar hela veckan! Igår besökte vi Dubrovnik o Europas äldsta botaniska trädgård. Idag har vi varit på mandarinplockning. Mycket trevligt och roligt. Det är klart att du ska visa Loisiana för din man, det är ett underbart ställe!
   Roligt att du vill läsa fler kul-turer, de kommer. Hälsar jag från Makarska !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s