Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Skattjakt nr 3

9 kommentarer

För tredje året i rad så blev det en sorts skattjakt för mitt yngsta barnbarn i anslutning till hans tionde födelsedag. Skattjakterna har varit olika och årets variant blev helt annorlunda.
Till den åttonde födelsedagen gjorde jag den första skattjakten som blev en total överraskning. Då gällde det att leta efter kuvert med ledtrådar och speciella uppgifter att uppfylla. Här är en sån uppgift från 2016.

SONY DSC

Flaggstångens omkrets skulle mätas med en talmeter. Kompass fick användas till någon uppgift och halvvägs fanns det något gott att hämta i ”onyttiga skåpet”!  Till den andra skattjakten hade jag hängt små färgglada påsar i trädgården. Bilden här är från 2017.

IMG_8117
Påsarna skulle hämtas i en viss ordning efter beskrivning hur den aktuella påsen såg ut. Sedan skulle saker i påsarna mätas och vägas. Det blev matematiska omvandlingar och i sista påsen fanns endast ett meddelande: Victor behöver ett nytt sällskapsspel! Och så åkte vi och köpte ett spel som födelsedagsbarnet själv valde.

Födelsedagsbarnet hade givetvis önskat sig en skattjakt och istället för en inslagen present en upplevelse i födelsedagspresent. Inget paket alltså… (men ett litet ett fanns det ändå).
Till årets skattjakt hade jag tänkt ut något annorlunda. Det byggde på att jag visste hur kul vi har tillsammans när vi lagar mat… men helt lyckat blev det inte. Efteråt har jag tänkt att det blev för likt sånt vi alltid gör tillsammans. Att jag kanske skulle ha hittat på något helt annat… Jag beskriver det ändå här för tanken var inte dum i alla fall.

Skattjakten började med att jag skickade ett antal foton till hans mobil, jo, han har en egen nu. Det var mest närbilder från platser både inne och ute här hos oss. Victor kunde titta på bilderna i förväg och börja tänka ut vad fotot visade. Här är några exempel:

Vid ungefär hälften av platserna hade jag gömt en plastficka (om det skulle regna – jag kunde ju inte veta att det skulle bli den torraste sommaren i mannaminne) med ett kuvert i. Man kunde leta precis i vilken ordning man ville, plastfickorna samlades sedan på köksbordet. Det var ganska lätt för V att se var de olika fotona var tagna och första uppgiften gick galant.

Ett kuvert i plastfickan innehöll ett antal ord. Orden var ingredienser till olika rätter. Första uppgiften var att läsa orden och ta bort något som absolut inte kunde ingå i en maträtt: som 5 rökta tuggben, 1 dl daggmaskar. Sedan skulle orden sorteras så att de på något sätt kunde höra ihop och bli en rätt. Receptet till en tårta kunde snabbt pusslas ihop och genast satte vi fart och började med de goda tårtbottnarna.

Tårtreceptet var ur Coops recepttidning Mer Smak. Det blev verkligen en otroligt saftig och god tårta. De sista bitarna kunde avnjutas till 100 % även några dagar efteråt.
Sedan lagade vi de andra rätterna under kommande dagar. Här är receptet på tårtan:

IMG_20180806_231957571

Ännu har det inte blivit någon upplevelsepresent. Jag har kommit med ett par förslag men den karamellen får vi nog suga på ett tag till för att se vad som kan smaka bra! Födelsedagen firades i midsommartid då söta nävor och den underbara rosen Nostaligie lyste intensivt i rabatten. /Agneta20180624 Nostaligie o nävor

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

9 tankar om “Skattjakt nr 3

  1. Vilket kul födelsedagsfirande med skattjakt, tror minsann jag ska ta efter. Ha en fin dag . Kram Åse

  2. Men så roligt, Åse! Det är precis därför jag berättar om skattjakterna, tänker att någon ska bli inspirerad och göra en egen till ett barn som blir lyckligt! Ha det fint själv!
    I eftermiddag promenerar jag nog till Mossbystrand och tar ett dopp, min man kan hämta mig på väg hem från jobbet.

  3. Så roligt för ditt barnbarn att ha en farmor eller mormor, jag vet ju inte vilket, som hittar på allt detta. Kreativitet och klurande i verkligheten. Det blir nog minnen för livet.

  4. Det ligger säkert mycket arbete bakom skattjakten, men åh vad kul det verkar!

  5. Återigen en jätterolig skattjakt!!! Jag vill ha en sådan på min födelsedag! Jag ska tipsa Leif……..
    Kram

  6. Så kan ni laga mat ihop…! Han hittar på något annat kul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s