Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Håll i hatten

8 kommentarer

Det är blåsigt i Skåne och särskilt här vid kusten! En gammal kvinna, som hette Selma och bodde nära oss när vi flyttade hit, hade en grov stickad luva på huvudet året om. Jag tyckte det såg uråldrigt ut. Men hon gillade väl inte när det ven om öronen.

Luvan gör så att håret inte kan blåsa in i ögonen och kanske hålls tankarna lite bättre på plats också. Den där luvan hjälper till att skapa en fredad zon. Fast på på somrarna så känns det bättre med en solhatt. Den på bordet kan man inte ha när det blåser för den sitter inte kvar. Just nu får den vila på en krok. Den hade Selma inte gillat alls. Och inte heller solhatten som jag provade 1967- eller – 68. Jag gillade den men den var för dyr för min portmonnä. Slokhattar och baskrar hade jag flera stycken.

Det gäller att hålla i hatten när man är ute i blåsväder. Häromdagen hörde jag, i en påa inför nyheterna, den kvinnliga nyhetsuppläsaren använda en metafor bland de andra mer seriösa rubrikerna. Hon sa: Sverige är ute i blåsväder…  
För mig betyder det inte bokstavligt att det blåser hårt. Politiker och kändisar hamnar väl i blåsväder efter skandaler och felsägningar emellanåt men nu lät det som om Sverige som nation hade hamnat i blåsväder. VAD kunde det vara? VAD var det nu för skandalösa saker som upprörde…?
De kommer ju tätt ibland de där avslöjandena om folk som ogenerat skor sig på skattebetalarnas bekostnad eller om nepotism och insiderbrott. Jag väntade alltså lite oroligt på vad det handlade om.

Det visade sig att det faktiskt handlade om VÄDRET. Det var helt enkelt oväder med stormar och blåsväder som drog in över Sverige och delar av Europa den helgen. Flera människor dödades och skadade i det där blåsvädret. Då tycker jag att det är helt fel att uttrycka sig med en metafor och ”skoja” med språket som en annan dålig rubriksättare i någon blaska! Fy,  P1 och ekot!

Privat kan man ju leka med ord och uttryck, jag skriver vad jag vill i min egen blogg, krönikörer och författare, diktare och gycklare kan leka med språket helt fritt men, men vad gäller nyheter ska man vara strikt!

Jag tycker faktiskt att Sverige är ute i blåsväder med så mycket som avslöjas genom alla granskningar och avslöjanden.  Uttrycket HÅLL I HATTEN kan man ju använda bokstavligt men också bildligt. I dessa dagar när det viner runt knutarna på alla möjliga sätt är det nog bäst att man håller i hatten! Så man inte spricker av ilska och avsky för vissa människor!
Allvarligt talat så skulle jag önska att en storm av just avsky fick hattarna att blåsa av dem som tjänar massor med pengar och som är synnerligen omoraliska och undanhåller miljarder i skatt. Girigheten tror jag är det värsta som har drabbat samhället. Människor blir korrupta och vältrar sig i lyx men missunnar andra den välfärd som man skulle kunna ha i ett samhället om alla bidrog på bästa sätt. En skitstövel sa på TV att han redan betalar så mycket i skatt så han liksom förtjänar att hålla undan miljonersmiljoner!
VAD ÄR DET FÖR MORAL?
I vårt land sitter kvinnor med så små pensioner att de faktiskt inget har! Dessa kvinnor kan vara lika intelligenta och påhittiga som en ”där uppe” men omständigheterna i livet har varit helt, helt annorlunda!
Här i Sverige far faktiskt  vissa barn och unga illa på grund av för små och usla bostäder. Här i vårt land finns hela familjer utan framtidshopp! Gamlingar som som lever i misär. Sjukvård som verkar bryta samman. Fattar inte de där omoraliska människorna att deras beteende skapar en fruktansvärt osund inställning till demokratin. De är aktivt med och bryter ner välfärden och det som demokrati står för. Det som skulle bli SÅ MYCKET BÄTTRE här i Sverige och överallt om det osunda beteendet kunde manglas över, rivas ner, malas till smulor och försvinna.  Generellt borde de överförmögna fatta att det skulle bli ett lyckligare liv för dem själva om de betalade mycket mer i skatt. Nu gömmer de undan pengarna i off-shore- eller brevlådeföretag i stället! Smyger och bufflar som andra kriminella och är faktiskt i mångas ögon INTE ETT DUGG BÄTTRE eftersom deras beteende triggar dumma och våghalsar att begå brott…!

De riktigt rika skulle vara med och bygga upp istället för att gröpa ur moral och utarma välfärden. För så här blir det: Kan han fiffla med skatten så kan jag… Kan de… ni vet och förstår!
Herregud vad jag går igång på det här. Hade bara tänkt en bisats. Drar ett streck—–
Om man har pengar över dricker man förmodligen mycket Champagne och blir glad i hatten. Men det blir förstås svårare att hålla i hatten om man samtidigt är lite i mössan. Då kanske det känns så här!

IMG_3231

Här ovan syns jag vara i hatten tillsammans med barnbarnet Sara. Men det är bara barnkalas med en hög hatt av tapetpapper. Det där är många år sedan. Även så fotot med flera lärare från Östergårdsskolan i Skurup. Vi skulle ha medeltidstema och jag, i blått, skulle vara en gift och respekterad kvinna som inte gick barhuvad. Min man var riddare och skulle ut på korståg…

Jag återkommer äntligen till Selma den gamla damen som använde luva året runt. Hon kanske var arg på överheten och behövde ha en åskmolnsmössa. Vad vet jag!  Idag är ju det mest unga grabbar som måste hålla hjärnan på plats med hjälp av en ful keps.
En mycket solig sommardag kan jag känna att solhatten verkligen är bra för skallen och behövs. Annars är jag mest för baskrar och luvor. Den svarta baskern är sydd i mocka och jag har haft den höstar och vårar i mer än trettio år. Det är min favoritmössa alla kategorier. Det är ingen åskmolnsmössa i alla fall!

Den grå luvan är en riktigt skön mössa som värmer gott om öronen när det är kallt och blåser snålt! Vilken dag som helst ska jag ta tag i en mössa som jag stickade förra vintern. Den syns halvfärdig här nere men är färdigstickad nu. Trådar skall fästas och tofs ska göras…

Tack, för att du höll ut och läste! Sätt på dig en åskmolnsmössa och håll i hatten!/ Agneta

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

8 tankar om “Håll i hatten

 1. Tack för det inlägget. Det var inte svårt att hålla ut och läsa hela. Det är så sant och klokt det du skriver. Jag hörde metaforen om Sverige i blåsväder.. och vi var nog en del som reagerade. Instämmer helt och fullt i dina åsikter för övrigt. Skitstöveln som uttalade sig så skamlöst oförskämt på TV i går får en verkligen att må illa. Någon åskmolnsmössa sätter jag inte på mig idag (även om jag skulle behöva). Är på väg till frisören!!!

  • Nä, efter frisörbesök vill man inte ha mössa!
   Jag hörde att mannen ifråga, nu efteråt, har sagt att han hade uttryckt sig slarvigt!? Jag tror det var hans ordval.
   Skojigt att du också hörde om Sverige i blåsväder o reagerade.
   Det är strålande här i syd idag o jag är på väg ut. Ha en fin dag!

 2. Fiskar ruttnar från huvudet (påstås det, jag vet inte). Men nog luktar det lite illa från de fina salongerna?

  På tal om hattar: varför har kunglighets-damer ofta så anskrämliga kreationer på huvudet?

 3. Du har som vanligt så rätt i allt du skriver! Jag har inte så mycket ”hatterfarenhet” som du så jag syftar närmst på girigheten! Jag har också varit upprörd de senaste dagarna! Jag tror att ordet ”solidaritet” är borttaget ur Svenska Akademins ordlista!
  När det gäller mössor har jag många, jag avskyr att frysa om öronen i den skånska blåsten!
  Kram på dig!

 4. En större dos av solidaritet skulle knappast skada samhället eller människorna! Jag blir mer än glad när jag läser din snälla kommentar! Kram tillbaka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s