Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Jag avskyr…

6 kommentarer

girighet eftersom det är grunden till mycket av problemen i samhället och världen – men så vill jag egentligen inte börja min blogg! Nu känns det som om jag måste det.
Jag skulle t o m kunna säga att jag hatar den girighet som leder till mänskligt moraliskt förfall och därmed vidare till kriminalitet, miljöförstöring, polarisering mellan de som har och de som inte har ekonomiska förutsättningar att leva värdigt. Detta är ingen genomtänkt och fin analys men det är ändå så det känns inuti. Jag vill vara försiktig med hur jag använder vissa ord.

Jag har svårt med att så många nu för tiden säger att de känner HAT mot en massa harmlösa saker och oskyldiga människor; som till exempel Bert-Åkes dansorkester, frälsningsarmén, att skala apelsiner, tandläkaren, slipsar, Pelle Svanslös, foträta skor, tiggarna,  folkmusik, saltlakrits,  de som är födda Värnamo, dadaismen eller att skriva tre punkter i slutet av en mening…

Det missbrukas ord och dess valörer och jag är säkert inte oskyldig men kan vi inte bli mer försiktiga och återhållsamma?
Ordet HATA blir  ju helt urvattnat och utslitet om man verkligen skulle behöva ett tydligt och starkt ord! Det verkar tyvärr vara likadant på många ställen här i världen. Är inte det där fördumning? Liksom mycket annat som hamnar på sandlådenivå. Jag orkar snart inte höra våra svenska politiker heller men – nej, det där ska jag inte grotta ner mig i just nu!

Jag ryser när jag hör Donald Trump uttrycka sig om hur han som president tänker ”ordna upp saker och ting”. Det är kusligt och att lyssna på så kallade diskussioner mellan de två amerikanska presidentkandidaterna väcker antipati hos mig. Vilket mardrömsval för de amerikaner som vill leva i en medveten och förnuftig demokrati. Måtte det bli så att TRUMP förlorar tack vare sina dumheter!

En annan sak när jag ändå är på det här spåret: Vi har lärt oss att vara kritiska och att allt ska vara transparent men räcker det med att klaga och dra fram skiten och bara titta på den  – UTAN att själv göra något? Måste man inte försöka vända på stenar, tvätta byken, rensa avloppet och börja bygga upp istället för att ständigt bara riva ner – annars går vi under av allt klagande!
Vår värld är tillräckligt komplicerad i sig på grund av olika konflikter!
Vad gör då jag? Jag klagar just nu på … äh, det begrep du väl!?
Tur att han lyssnar på mig min tystlåtne danske vän./A

20140218_104002

 

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

6 tankar om “Jag avskyr…

 1. Som vanligt kloka tankar!!!

 2. Hej Agneta!

  Bloggen fyller många funktioner, det där känner jag igen ”något som pockade” och det lättar när man sätter ord på ”något”

  Michael Douglas som Gordon Gecko i filmen Wall Street myntade uttrycket ”Greed is good” och numera är det inte ens skämmigt att vara girig, förövrigt en av dödssynderna.

  Ord vattnas ur och förlorar sin kraft när de missbrukas, rubriker i media är ett bra exempel på detta och visst ligger det girighet bakom braskande rubriker också.

  Hälsningar

  /Gunilla

 3. Jag tror att det är väldigt många som förstår vad girighet kan göra med oss människor. Jag förväntar mig inte att alla ska tycka som jag men, åh, det är verkligen skönt att få säga vad man tycker. Jag är väl ändå rätt sansad, tror jag.
  Tack ska du ha, Gunilla!

 4. Min artsfælle ser bekymret og fundersom ud, måske leder han som jeg efter noget passende at sige til dig?
  Hmmm – hvad kom mon først: moralens forfald eller menneskets girighet?
  Kirkens rolle som dydens vogter er borte, og nu sætter de nye populistiske partier også spørgsmålstegn ved de menneskerettigheder, som skulle være universelle og uafhængige af religion.
  Hvad skal vi dog navigere efter??????????

 5. Vi navigerar efter vårt förstånd och våra hjärtan min lyssnande och kloka danska väninna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s