Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

5:2-dieten för ett friskare liv

8 kommentarer

Hej, vad veckorna rusar på, det är måndag igen och då är det halvfastedag enligt 5:2-dieten. Min man och jag har använt oss av metoden, ganska stadigt, sedan någon gång i slutet av januari. Jag kan tillåta mig att slarva lite mer än min man som håller halvfastedagarna i ett järnhårt grepp. Inget slarv där inte! I alla fall inte under de två dagar i veckan som det gäller!
Ibland är det fest och kalas, konferenser, utflykter och träffar som gör att både matlagningen och ätandet måste ändras på något sätt. Jag behöver inte gå ner så mycket i vikt men gillar att känna mig lättare och om man mår bättre i längden så är det verkligen ett stort plus. Kroppen klarar bra att inte äta eller äta mindre då och då. Vi måste inte stoppa i oss något hela tiden…det har ju helt enkelt inte alltid funnits mat fast suget  gör sig påmint med sitt begär.

Den här metoden, för att hålla sin vikt eller gå ner i vikt, såg vi presenteras i ett TV-program för några år sedan. Det var engelsmannen och läkaren Michael Mosley som i en dokumentär ”Eat, fast, and live longer” följdes av ett TV-team när han själv testade hur metoden med halvfasta fungerade. Både Michael Mosley och hans medhjälpare Mimi Spencer har skrivit böcker att hitta fakta och inspiration i. Jag gillar evidensbaserade metoder och det gör tydligen både Mosley och Spencer och fördjupar sig i 5:2.

Mimi Spencer skriver i kokboken att Michael blev av med nio kilos kroppsfett OCH att hans blodfetter ” förbättrades bortom all igenkänning” han klarar sig sedan med att alltid ta trappor i stället för hiss och leva efter 6:1-diet.. hihi, jag tar alltid trappan upp till sovrum och min datorhörna, här på landsbygden har man inte så många trappor att ta hjälp av!Trappan till övervåningen

Själv har jag haft högt blodtryck och en liten propp i hjärnan – som bokstavligen la in mig på sjukhus och har gjort att vänstersidan är lite, men märkbart, svagare än högersidan! Jag gör vad jag tycker är rimligt med träning, mat och kontroll av hälsan. Jag mår ju bra nu!

Jag köpte Mosleys bok med massor av fakta, motivation, några få recept och kaloritabell redan 2013 men den fick vila till sig lite i hyllan innan vi seriöst började att följa råd och recept. Spencers bok med bra och goda recept har vi skaffat senare. Kanske hittar man mycket på nätet också men jag gillar att hålla en bok i handen!

Jag har minskat ca fem kilo sedan vi började och min man, som inte väger sig, kan dra in livremmen flera hål jämfört med i januari!
Hur lyckas man? Jo, två dagar i veckan äter jag endast 500 kalorier och för en man är det 600 kalorier som gäller. De övriga dagarna kan man i princip äta som vanligt.Totalt sett har vi minskat intaget av snabba kolhydrater även de andra dagarna men vi är inga asketer precis. Jag älskar bröd men äter det mer sällan nu, mindre mängd av vardera ris, pasta och potatis.
För att kunna följa metoden behöver man alltså skaffa sig lite kunskaper om hur många kalorier olika matprodukter innehåller samt ha tillgång till en hushållsvåg. Åtminstone i början när man inte har en aning om vad och hur mycket man kan äta en 2-dag. Mosleys kaloritabell innehåller en del konstigheter som jag tror har med engelsk mathållning att göra – men den är ändå mycket användbar! Till exempel får man veta att 100 gram glaserade körsbär innehåller 313 kalorier. Glaserade körsbär, tja, ingår det i ditt skafferi kanske? Användbart i det här hushållet är i alla fall att veta att 100 gram saltade jordnötter innehåller 621 kalorier! Men, äsch, det visste vi ju så klart redan, just 621 kalorier!

En 2-dag dag äter vi oftast bara lunch och middag. Till frukost dricker vi bara te och därefter kan det bli en prövning – i alla fall de första gångerna. Man blir sugen och hungrig och det gäller att stålsätta sig. Jag tror att det är svårare för mig som oftare är hemma än för den som är på sitt arbete hela dagen!
Tänk själv när det överblivna påskgodiset börjar ropa pockande på dig från sitt undangömda ställe – i burken – på andra hyllan – i nedre mittersta skåpet!
Men efter några ganska prövande halvfastedagar har man vant sig och det blir bättre och lunchsalladen, eller vad man äter, smakar absolut mumsfillibabba! Andra luncher kan vara omeletter med några räkor eller…mycket grönt, soppor, gröt…
Både Michael och Mimi  föreslår i sin bok att man äter frukost och middag. MM har en del förslag på det med bilder och hur många kalorier dagens måltider ger. Men då får man ju inte lassa mer på tallriken än bilderna visar…

Idag äter jag endast små söta goda tomater, några morotsstavar och dricker gott nymalt kaffe till lunch medan min man äter sallad som han handlar från en salladsvagn på torget. Ikväll blir det ugnsbakad lax med stekt grönkål och solrosfrön. Mmm, jag lovar att det kommer att smaka gott! Portionen är inte så stor men man njuter intensivt av det goda på tallriken!
I morgon äter vi som vanligt igen och på onsdag eller torsdag blir det nästa halvfastedag! Aldrig någonsin sitter vi och suger på bara en citron, men citron i vattnet till måltiderna är så gott, särskilt de egenodlade!

Citron egen skörd

Kanske blev du inspirerad eller avskräckt, vad vet jag?/A

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

8 tankar om “5:2-dieten för ett friskare liv

 1. Åh, det var ett tag sen vi åt 5:2 men jag blir lite frestad att börja igen. Jag mådde så bra av det. Jag åt en lätt frukost men till lunch i princip bara sallad och tomater. Vi åt ofta soppa på kvällen. Det kom ju lite andra saker emellan och sen är det inte alltid så lätt att komma igång igen. Men det kanske snart är dags……..

  • Jag har sniffat på metoden för någon tid sedan men nu är det mer seriöst! Jag vill att min käre blir lättare och jag kan gärna gå ner några kilo till! Det finns en sån ”lättkänsla” i kroppen som jag längtar efter. Till sommaren kanske…
   Jag tror att du själv kommer att veta om det är rätt tid att starta en ny omgång med 5:2.

   • Jag glömde att säga att jag tycker ni är jätteduktiga! Det gäller ju att komma igång. Mannen och jag pratade om att börja en ny omgång. Han är inte lika sugen som jag men kanske hänger på till en viss del. Vi får väl se. Jag håller med dig om ”lättkänslan”, den var skön!

   • Visst känner man sig duktig! Man klarar av ngt som känns lite som en prövning…o det fungerar! Ditt pelargonskott mår bra där hemma…

 2. Hmmmm – ja, jeg tror på, at metoden føles enkel og derfor let at komme igang med. Og det er forstås trin 1
  Jeg hardog en lille kommentar:
  Om man går efter et varigt vægttab, mener jeg at man skal overveje at gøre nogle små ændringer i sin daglige kost – altså også gøre noget ved det rigtigt svære: at ændre på sine vaner.
  Det menes, at hurtige vægttab ofte sættes over styr, når dieten opgives – man fortsætter vel ikke i al fremtid med 5-2 dieten? Men måske har man fået nogle bedre kostvaner med på vejen, og så er man nået langt.

  Haha – næste gang vi ses kommer du svævende, hvilket syn, det glæder jeg mig (også) til!

 3. Jo, visst går det hela ut på just det du skriver! Men vad som skiljer det här från de flesta andra metoder är att den just får en att fatta att det går att hoppa över en måltid ibland. Det är inte mot naturen, tvärt om, kroppen klarar det mycket bra… Du kan ju glömma att äta ibland, det är ju bra – bara man inte gör det för ofta! DÅ kan man bli genomskinlig som en svävande ängel!!!

 4. Hej, jag läser din blogg med stor behållning. Roligt att du delar med dig av din vardag! Jag forskar om seniorer användande av internet (däribland bloggar) och skulle gärna vilja komma i kontakt med mig. Om du vill får du gärna maila mig, jag finns vid Umeå universitet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s