Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

I den imaginära gungstolen

11 kommentarer

…kan jag sitta som pensionär och när som helst fundera på min barndom och annat. Den där imaginära gungstolen kan jag ha placerad precis var som helst och den tar absolut ingen plats i anspråk!

Jag är inte så värst nostalgisk av mig men naturligtvis leker jag med mina minnen ibland. Jag vrider och vänder på saker för att försöka få svar på en del funderingar jag har. Vi har väl alla minnen som vi rört ihop med sånt som vi fått berättat för oss om det där som hände! När jag var liten så fotade man inte i den utsträckning som idag men det finns ändå några svartvita bilder från min barndom. La dem på tangentbordet och tog foton av dem med min mobil – också en slags dokumentation av vår tid.

Agneta 2,5 år macka

Ett svartvitt foto taget på balkongen på Onsdagsvägen 1 i Hökarängen, en förort till Stockholm som då,  alldeles i början av  50-talet, var nybyggd. Jag är nog cirka 3 år gammal och  äter på en macka. Jag var inte så förtjust i mat när jag var liten men smörgås och mjölk gick alltid hem. Det där kommer jag inte alls ihåg men jag vet att mamma gick till doktorn med mig och pratade om min dåliga matlust. Jag gillar fortfarande bröd och ost men vill gärna ha dagobertmacka med mycket grönt i olika lager…

Mamma sa några gånger att jag som nyfödd var ett blåaktigt och magert barn och att jag döptes redan på sjukhuset…gjorde man så i något slags gruppdop, eller, eller var jag så klen att…jag vet faktiskt inte och jag kom mig inte för att fråga medan mamma levde. Min mamma och jag hade aldrig en särskilt nära relation.

Agneta 2,5 nybadad

Naknare än så här lär ni aldrig se mig. Jag har nyss badat och sitter i sängen med grönt överkast och pillar mig mellan tårna, tror jag. Möjligen är den översta och den här bilden tagna samma dag. Jag har en känsla av det.

Vi flyttade till Hökarängen när tvåan inne på Södermalm blev för liten för en fyrabarnsfamilj. Jag var aldrig meningen utan ”ett prassel i nattskjortan”  som pappa sa då-och-då på ett skämtsamt sätt. Det är väl därifrån jag har min drastiska humor. Det var alltså jag som kom och ställde till det.
Mamma trivdes aldrig så bra i Hökarängen trots att vi bodde i ny fin trea med stort kök och inbyggt kylskåp med isfack…där man kunde göra glass! Mums för oss icke bortskämda barn. Det hjälpte inte henne hon längtade till stadens brus och kanske ett annat sorts liv. Jag borde ha frågat!

Jag hade det bra på barns vis i trygga Sverige efter kriget, det fanns fullt med lekkamrater, grönområden, kojbyggarplatser och lekpark i Hökarängen. Jag gick på lekis där och i även första klass. Sedan hamnade familjen efter diverse kråkvinklar och omständigheter på Södermalm igen. Men innan dess fick jag vara lekparksprinsessa en särskild dag i den fina Parkleken som fanns i parken i slutet av gatan. Jag var sex år då – eller var jag sju?!

Agneta 6 år lekparksprinsessa

Man tog väl vad som fanns hemma och förvandlades till årets lekparksprinsessa och sattes på en liten tron i en trävagn. Den drogs runt i omgivningen av två större pojkar  i en parad som slutade  med ett uppträdande i lekparken. Efter vagnen gick två lakejer och höll svenska flaggor över mitt huvud med guldpapperskronan på. Det är nog det närmaste kunglig fägring jag har varit!
Jag var väldigt stolt och kände mig så fin, så fin, det kommer jag ihåg! På fotot syns det att jag koncentrerat följer uppträdandet stående på vagnen. Därifrån såg jag fint vad som hände bland jonglörer,  clowner och gymnaster!

I skogen bakom byggde vi kojor men där härjade också de farliga ungarna från Salt- och Pepparvägen. Om man blev deras fånge så pillade de loss ens sårskorpor och  strödde salt där i… Så sas det!

Med hjälp av några ganska medfarna fotografier i svartvitt kan man på enkelt vis resa runt i sina minnen, stanna till en stund och vältra sig i olika känslor och väckta frågor. Jag lägger ner mina foton i lådor igen, kanske vill någon ta vara på dem efter mig. /A

 

 

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

11 tankar om “I den imaginära gungstolen

 1. Det är härligt att dyka ner bland gamla foton, ibland lite naggade i kanten men det gör inget de är vackra än då. Åse

  • Det finns bara få foton från min barndom och de är ganska skabbiga men det är roligt att ha dem ändå! Foton kan väcka så många associationer och få gamla minnen att leva igen, det är för det mesta roligt!
   Glad påsk, Åse! /A

 2. Kan flytten från Hökarängen också ha påverkats av att området lär ha varit rätt stökigt (kallades ”Mördarängen” av elakt folk tror jag)? Min familj flyttade till det likaledes nybyggda Hägerstensåsen på tidigt femtiotal, men min mor stod inte ut med buslivet där utan familjen lämnade den fina våningen därute och flyttade till något omodernt men lugnare inne i stan igen. På Fridhemsgatan och med busshållplats dånande alldeles nedanför fönstret! Men det var inga två-treåringar som var ute och sprang sent på kvällarna och stoppade brinnande papper i folks brevlådor, och det var ju skönt att slippa.

  Trevlig påsk önskar klasskamrat Björn N.

  • Björn, jag vet inte om buslivet var så som du skriver men det är möjligt att du har rätt! Men jag kan inte tro att två-treåringar stoppade brinnande papper i brevlådorna. Det är de för små för att klara av…varken i Hökarängen eller Hägerstensåsen!
   Vi har alla våra plus- och minusminnen från barndomen, när flyttade ni till Söder?

   Trevlig påskhelg själv, Björn!

   • Brevlådeeldarna var nog lite äldre, jag uttryckte mig slarvigt. Men småttingarna var (enligt min mor) ute och kutade sent på kvällarna.

    Jag är född på Söder, första adressen var på Tavastgatan uppe på Hornsgatspuckeln. Sedan var familjen borta under större delen av femtiotalet (Hägersten och Kungsholmen), och vi kom tillbaka hit 1960.

   • Det fanns en hel del bös som avhystes från sina lägenheter, jag var med mamma som ”flyttstädade” efter dessa människor. Det var snuskiga hem trots nybyggnation.
    Var gick du på mellanstadiet? Jag kom till Högalid från nya Maria på Ringvägen.

   • Ettan till och med fyran gick jag i den hemska gamla folkskolan vid Mariebergsgatan på Kungsholmen. Sedan var det Högalid upp till nian.

 3. Haha, blev full i skratt när jag såg att jag skrivit lus- istället för plus- … redigerade detta, synd för det första var kul men några lusminnen har jag ju inte!
  En gul byggnad med lite berg tvärs över gatan? Jag tänker på den gamla folkskolan. Jag gick en fackkurs i sömnad och vävning på St Görans gymnasium (efter att jag hade hoppat av latinlinjen) och då åt vi på en skabbig gammal skola, kommer jag ihåg. Kanske var det din första skola?
  Nya Maria var byggt 1908, där jag gick från tvåan tom sexan, medan Gamla Maria var byggt i mitten på 18-hundratalet.
  Ska du med på södervandringen på tisdag den 5 april? Om du går med så hälsa de andra från mig!

  • ” en skabbig gammal skola” låter som en träffande beskrivning. Idag är ungefär hälften borta tror jag, men på femtiotalet täckte skolan större delen av kvarteret mellan Mariebergsgatan, Kungsholmsgatan (som bytte namn till Sankt Göransgatan vid den tiden), Fleminggatan och Arbetargatan. Sedan fanns ju två nyare skolor, varav den ena var handelsgymnasium, vid Fridhemsgatan från Sankt Göransgatan till Drottningsholmsvägen. Tittade på en karta på nätet (Hitta.se) där man kan få både vanlig karta och gatuvyer, och enligt den så är det kulturskola i det som är kvar av gamla Kungsholms folkskola. Det låter trevligare.

 4. En sådan underbar bloggpost! Jag tycker mellanbilden är fantastiskt. Inte jag heller hade någon god relation till min mor. Det sätter djupa spår. Fint med dina hågkomster om boendet. Den där flickan som är prinsessa kan jag identifiera mig med, känner igen blicken och allvaret.

  • Tack, Eva, den där uppmärksamma och allvarliga flickan finns fortfarande i mig. Hon kommer fram ibland…hoppas du inte känner dig tvungen att skriva här! Jag skriver inte ”hos dig” för att fånga läsare, jag skriver bara för att jag gillar det du skriver!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s