Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Lissabon (2) från botaniska till nerlagda byten

12 kommentarer

När man är ute och reser och det finns möjlighet att besöka en eller låt säga två trädgårdar så blir åtminstone den här resenären mycket nöjd. Även om vi tyckte att det var sommarväder i Lissabon så benämnde portugiserna perioden som höst. Sista dagen var vikt för promenad till Botaniska trädgården. Det skedde i ett evigt dagsregn. Vi tog regnkläder och paraply med oss och travade iväg. Så småningom kom vi fram till den lite hösttrötta trädgården där det på en hel del ställen såg övergivet och lite ovårdat ut. Men visst fanns det exotiska växter att beundra och fina miljöer att njuta av. Vi fantiserade om solstrålar som silade ner genom de vackra trädens kronor… medan vi blev allt blötare!

Botaniska1

En hel del växter är sådana som vi har som blommande krukväxter eller de gröna stora bladväxterna som åter har blivit moderna. Här kom jag inte åt att fotografera skylten fast jag skymtade den. Kanske någon vet vad det är för skönblommande växt, nog känns den bekant!

Botaniska2

Det var en hel häck som blommade så tilltalande. Jag tycker att det ser bekant ut men HJÄLP om du kan! Hittade ingen skylt denna gång.

Botaniska3

Stor som en apelsin och upplagd på ett runt stenbord – men VAD är det? Fascinerande.

Botaniska4 (1)

Buxbomshäckar  runt odlingskvarter och den här stora runda upphöjda dammen tycker jag är en tilltalande miljö. I bakgrunden stod ett hus med byggställningar och skydd runt om.
Klafs, klafs, sa det om fötterna när vi gick. Mina kängor höll vätan borta så där hade jag tur!

Botaniska4 (5)

Det var glest med besökare, den här regniga söndagen, trots att det var fri entré till trädgården. Som allt annat i Lissabon så var det backigt och trappor med mönsterläggning på stenen. Så även om allt inte var tipptopp så kunde vi njuta trots regnet. I staden såg vi många mycket vackra stenbeläggningar.

IMG_2375 Det här är Thevetia nånting, det finns 8 olika arter och busken var stor och skylten förmodligen överväxt. I Botanica hittade jag den på sidan 882… Jag blev väldigt förtjust i både blad och blomma
men den skulle säkerligen inte trivas i vårt klimat och förresten; eftersom den vill ha sandig jord, skyddat läge och mycket vatten under blomningen så kan vi ju inte ha den här på vår leriga blåsiga kulle…

IMG_2376

Thevetia är släkt med Oleander som vi såg flera av och som blommade för fullt, likaså olika Hibiscus, stora som mindre träd, som stod i full blomning! En dag tog vi fika under en uppstammad underbar rosablommande H.

Gata3

Här och var i staden finns det backiga platser med lite förvildad blomning. Här är det Ipomoea, vilken låter jag vara osagt, och lite annat som vackert klär in och förskönar ett stort brant område. Bra att passa på att stanna, beundra och samtidigt vila ben och fötter lite…
Vi såg mest gamla och enklare hus men på botaniska lutade vi oss ut över en mur… med en spännande växt som kastade sig ut över murkrönet. Den  ville väl ta sig ett dopp kanske!Botaniska6

Spårvagnar

Trots backighet, regn och avstånd tog vi aldrig spårvagn någonstans eftersom vi hade fått fart på fötterna och tyckte om att förflytta oss på det sättet. Vi tänkte ta nr 28 eller 25 för de har bra rutter varifrån man kan se Lissabon. Det blev som sagt aldrig av att vi åkte men visst är de ett trevligt inslag i gatubilden.

På Rua de Conceicao (här ska det vara diverse kråkor över och under några bokstäver) ligger några mycket gamla sybehörsaffärer på rad. Lyckofrossa för intresserade. Knappar, underbara knappar, i guldfärgade pappkartonger, verkligen synd att jag inte syr längre.  Ett fullständigt eldorado i varje butik. Fransar, band, tofsar, spännen och tillbehör. Garner, tråd, snören, stickor och… ingången till en av butikerna var i romantisk jugendstil.

IMG_2166

IMG_2172

IMG_2169

Ja, just, man går lite på jakt när man är på resa. Vi är ju fortfarande jägare och när man inte vill skjuta djur så lägger man ner andra sorts byten. Finns det något man kan ta hem?
Något byte måste det finnas som jag kan lägga ned – i resväskan alltså, tänker jag! Jag gillar att resa med lätt packning och ofta med bara handbagage typ liten väska på hjul. Jag köpte några små saker som t.ex. den blåvita keramiken som jag gillar och så garn, spanskt, och örhängen, nepalesiska, och prickiga strumpbyxor som jag gillar och alltid är på jakt efter…

SONY DSC

Jag vill gärna återvända till Portugal och se vackra platser som världsarvsstaden Sintra, träffa de vänliga människorna och njuta av enkel mat och goda viner. Vandra i bergsområden, se Atlanten rulla in. Tänk att åka bil på landsbygden i Portugal och söka vacker keramik och krukor framför allt. Sånt passar ju inte i handbagaget på flyget!
Lägger du ner byten på dina resor?
-Adeus, än en gång!/A

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

12 tankar om “Lissabon (2) från botaniska till nerlagda byten

 1. Jag blir väldigt sugen på Lissabon när jag ser och läser din blogg. Den lila häckväxten du undrade om tycker jag ser ut som brunfelsia, iallafall blommorna. Bladen minns jag inte riktigt, har för mig att dom var lite hårdare. På din bild såg det nästan ut som hibiskusblad.

 2. Lissabon har mycket att erbjuda och jag var ganska okunnig om staden. Skulle gärna ha stannat ett par dagar till. Man ska inte åka dit i dec-feb tyckte en taxichauffören som körde oss till flygplatsen. Ett måste för textilare i Lissabon o därför till dig, sybehörsaffärerna, jag säger sybehörsaffärerna. Försvinner väl kanske om några år då ägarna inte orkar driva dem vidare.
  Brunfelsia får kollas upp!

 3. Ja, Lissabon är verkligen en trivsam stad att besöka. Vi har bott i Estoril och i Cascais och tagit snabbtåget in till Lissabon. PS! Algarvekusten är underbar också!

  • Jag har sett lite på engelska program där folk söker semesterboende i solen. Några avsnitt har varit från Algarvekusten. Det verkar vackert och intressant! Ibland trivs man extra i ett land utan att veta riktigt vad det är som skapar den känslan.
   Vad kul att se dig här förresten!

 4. Jag har varit i Portugal en gång för många år sedan. Bodde precis som Ingmarie i Estoril. Åt fantastiska skaldjur av alla de sorter i Cascais och en fin dagstur till Lissabon. När jag ser dina bilder inser jag att det borde bli en resa till för att se en del av det vackra vi inte hann med.

 5. Vår resa var en förlängd veckoslutsresa och det var för kort tid för att hinna mer. Jag vill inte resa amerikanskt o helikoptrar mellan sevärdheter…
  Färsk fisk o skaldjur kunde man äta varje dag!

 6. Åhja, det lyder skønt, alt sammen, til fods op og ned ad stejle gader, fisk og skaldyr og prikkede strømper……..
  Jeg har ikke været i Lissabon, men længere nordpå, jeg tror at Porto ligner Lissabon en hel del? For mig, der lider af tramnomani (overdreven lystfyldt kørsel med sporvogne) er Portugal et interessant rejsemål.
  Fristelse efter fristelse!

  • Om Porto och Lissabon liknar varandra har jag ingen aning om! Men kanske är det ungefär samma byggnadsstil etc. Ja, du har berättat om din särskilda känsla för spårvagnar och den kan jag förstå. Det fanns en typ av spårvagn i Lissabon som de kallade bergbana. Den gick på ett spår i en lång spikrak mycket brant backe och jag tyckte det såg ut som harakiri att gå ombord på den farkosten!!! Hu!
   Nu får vi ta och tänka på vad vi ska göra nästa gång vi träffas! Mitten av november närmar sig… tiden flyger fort som bara den så vi hörs lite mer privat är mitt förslag!

 7. Ja, du, det gør vi!

 8. Frukten på bordet känner jag igen! Såg den ofta i USA när jag bodde där, och där går den under namnet Osage orange. Vetenskapligt namn är Maclura pomifera och är en släkting till mullbär. Vackra bilder!

  • Trevligt att du skriver om citrusmullbäret (svenskt namn). Jag har fått det vetenskapliga namnet av ett par personer men det där amerikanska namnet, Osage orange, kände jag naturligtvis inte till! Vet du om den ändrar färg eller är grön hela tiden?
   Om du tycker att bilderna är vackra så blir jag lite stolt. Nu mer är jag lat på resor och tar sällan den riktiga kameran med mig. Mobilen har en ganska skaplig kamera och med beskärning kan det bli hyfsat bra. Välkommen tillbaka till min blogg om du känner för det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s