Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Trädgården (15) nu är det höst

15 kommentarer

Är man kaxig och skriver i mars att nu går jag ut i trädgården och kommer inte in förrän i oktober så får man väl erkänna att det har gått så där med allt det förplanerade trädgårdsarbetet!
Höst blir det ju ändå och detta år kan snart läggas till handlingarna som avslutat trädgårdsår eller…? Nu har jag bestämt mig för att inte berätta om mina planer för någon eftersom mina planer alltid är för stora och för många – helt enkelt mycket mer än jag mäktar med! Jag får kanske nu mer skylla på åldern eller på min onda högerarm och influensan som i år tog musten ur mig redan i maj. Jag tänker inte summera trädgårdsåret 2015 ännu men bjuda på höstbilder från vår trädgård här i Skåne vid Sydkusten. Bilderna är från den 17-19 oktober och jag tycker att färgprakten är ovanligt stor i år. Det är underbart att gå runt och njuta av det som ännu bjuds i trädgårdsväg. Kom en sväng med mig!

SONY DSC

Parrotia persica, papegojbuske, har ett bladverk som är fint hela säsongen men höstfärgen är enligt min mening enastående! Här nedan sys den uppstammade varianten som vi har här i den låga eftermiddagsolens skugga! Fikonet har fått gula blad  och olivträden ska snart bäras undan.

SONY DSC

För varje dag som går så glesas bladverken ur men temperaturen verkar ha fastnat på tio grader och det är ju skönt. Idag visade termometern i skuggan 15 grader klockan tre! Hela september var det sensommar och riktigt behagligt. Men visst är det lite bråttom att få in allt som måste ha vinterskydd då man aldrig har en aning om när frosten kommer. Allhelgonahelgen brukar vara ett riktmärke.

SONY DSC

Sitter på kökstrappan tar en paus och fikar. Måste hämta kameran när Gillenia trifoliata, trebladsspira, glöder medan Viburnum davidii, davidsolvonet ståtar med sin härliga mörkgröna färg.

Pelargoner bärs in i omgångar varför i hela världen har vi så många… annat måste också in i den lilla vinterträdgården. Bära och flytta om, göra mera plats…ännu återstår de stora växterna…uj, uj, uj, som man säger i Närke! Få se, saknas gör fuchsior, kamelior, olivträd stora och små, citronträdet och…

SONY DSC

Många pelargoner trängs på fönsterbrädena även inne i huset. Här i vinterträdgården får en del vara under vintern och så kan de få mellanlanda i växthuset när dagstemperaturen stiger på våren.

Vinterträdgården byggde vi mot gaveln på det som förut var hemviste för kon och grisen. Här inne håller vi tio grader så att de stora kameliorna kan börja blomma i januari. Snart måste jag klippa dem mer – men det bär emot för storleken har också betydelse…ja, många fler blommor blir det ju!

SONY DSC

Pirran är min bästa vän! Jag baxar de tunga krukorna ombord på den och sedan behövs lyfthjälp av någon med större muskler än jag har! Här en klätterpelargon och två fuchsior som snart måste in.

Idag gick jag omkring i solen och såg flera rosor som blommade stillsamt, träd som tappade sina blad, höstfärger som tog tag i mig och kände mig nöjd med trädgården som fortfarande ger av sitt överflöd.

SONY DSC

Austin-rosen Crocus rose blommar fortfarande! Flera rosor vill mer och producerar enstaka rosor och man njuter av de där rosorna så här års. Några har doft och det är bara att ta en sniff när man går förbi!

SONY DSC

Häggen ‘Schuberti’ har tappat många av sina alltid  lysande röda blad medan de stora schersminerna gulnar så långsamt… Jag ägnar rätt mycket tid åt att klippa och röja i den här delen av trädgården.

SONY DSC

Lite förryckt kanske men vem kan tro att det är den 18 oktober? Jo, jag förstås som har tittat på stockrosen och sagt till den: ”När du har blommat klart ska jag rycka upp dig. Här ska du inte växa begriper du väl!?” Men den har bara nickat vänligt och fortsatt att blomma! Så även idag.

SONY DSC

Rosen Nostalgi håller ställningarna medan trollhasseln, som står bakom, gulnar långsamt och det är väl så där det blir med oss också. Någonting händer långsamt… medan andra delar av oss håller ställningarna!

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

15 tankar om “Trädgården (15) nu är det höst

 1. Här tycker jag inte att höstfärgerna är så påtagliga. Men nu har vi haft ett par frostnätter så snart trillar väl allt. Det är mycket rönnbär och hagtornsbär så färg finns det ju. Vilka vackra rosbilder du hade!

  • Jo, jag kunde visa många fler ‘um ja bara ville’ alltså rosor tänker jag på då! Jag blev riktigt trött idag. Beställde ju en ros som Flora Linnéa tar hem från Kordes och jag ville ha gropen klar och redo så den snabbt kommer ner i jorden. Har också petat ner några små lökar idag; fyllda snödroppar och pärlhyacinter i olika blå toner. Annars har jag inte planterat något den här hösten. Har du planterat en massa? Jag får väl se hur mina trädgårdstankar kommer att gå inför nästa säsong!

   • Har bara planterat lite gammaldags pingstliljor. Får se om jag köper nåt mer när dom säljer ut för halva priset…

 2. Jag har tröttnat på att kosta på en massa tulpanlökar som bara blommar ett eller ett par år! Pingst- och påskliljor brukar jag plantera ungefär vartannat år. De är så tacksamma! De enda tulpaner som vi har kvar snart är de gula och röda som fanns från början och de förökar sig…

 3. Med en ‘trädgård’ som består av några krukor i fönstren kan man inte annat än bli smått avundsjuk över din blomsterprakt! Fast jag fick faktiskt en bra skörd av små heta chilifrukter den här hösten, och pelargonerna fortsätter blomma. Och en fördel med att ha växterna i en stadsvåning är ju att man slipper glupska attacker från rådjur och harar och kaniner.

  • Ja, du har helt rätt Björn, vi har till och från haft angrepp av diverse oinbjudna gäster i trädgården…och de slipper man ju ha på fönsterbänken. Jag har odlat gul habanero i år och den är så stark så en knivsudd är för mycket. Spännande att försöka hitta rätt mängd när man lagar mat! Får pelargonerna tillräckligt med ljus och värme kan de ju blomma ett tag till!
   Kommer du till Skåne så är du hjärtligt välkommen hit!

 4. Hösten är vacker! Det kan man konstatera än en gång när man ser dina bilder från er vackra trädgård! Här är det också skönt väder, men förra veckan tog frosten både dahlior och de sista tomaterna så jag bubblade snabbt in växthuset. Känns lite onödigt nu, men jag ville ju rädda de sista vindruvorna och fikonet. Ang. planering så är den en del av nöjet, eller hur? Tror de flesta av oss har större planer på våren än vi sedan kan se förverkligade på hösten. Det ingår i leken! Och det är roligt att ta del av varandras, tycker jag. Då kan man få ännu fler planer!

  • Visst är hösten vacker, det är bara att njuta så mycket man kan!
   Jag blev lite trött på mig själv bara! Kan väl ta ner planerna något och ändå vara lekfull! Ingen frost i sikte ännu och det är bra, samma dilemma varje år; hur ska vi få in allt och hur ska vi hinna allt?

 5. Det var en trevlig sväng som jag bockar för. Kul att ordet PIRRA dök upp igen, Jag hade det precis i ett korsord och borde känna till det med tanke på poståren i ungdomen. Jag tror det är viktigt att vara lite kaxig och ha mål som är både stora och små. Själva planerandet är både nyttigt och roande för hjärnan. Sedan behöver inte allt genomföras. Vilken underbar trädgård du/ni byggt upp. Det verkar finnas en tanke bakom det mesta. Kram från mannen som ska fira sin silverbröllopsdag utan sin fru som har ATP till sent ikväll.

  • Ja, pirra är ett härligt ord och ett fantastiskt hjälpmedel! Jag kör krukorna till terrassen utanför vinterträdgården och min snälle man, som gillar trädgård men hellre snickrar eller gör annat, lyfter in de tunga krukorna.
   Så tråkigt med ATP på själva silverbröllopsdagen! Har du något litet gott åt er på kvällskvisten kanske?
   Ska läsa ditt senaste kåseri en gång till men det hela var ju en förargligt händelse! Tisdagskram till dig!

 6. Jo, vist er den smuk, høsten, selvom vi ikke altid længes efter det, som farvepragten indvarsler…… og meget stemningsfuldt er der ved din hvide havemur……ååhh, suk, og alle de fine pelargoner…. hvilket får mig til at tænke på haveplaner, som ikke kan siges højt,hmmm, ja …. (men om jeg nu hvisker mine til dig, hvisker du så dine til mig?)

  • Vet du, jag läser din kommentarer i en hotellsäng i Lissabon! Här är det sommarväder och vi sitter ute om kvällarna och jag har ätit vegetarisk risotto i afton och till lunch dagens fisk! Här är så vackert och mysigt så hälften kunde vara nog!
   Jag föreslår att vi viskar saker till varandra sen när vi träffas…vi hörs mer privat! Njut av den fina hösten och jag undrar; badar du fortfarande i Öresund?

 7. øøhh, va, Øresund? Njaa, det undrer jeg med, hehe.
  Hvor lifligt det lyder, det der Lissabon, jeg kan pludselig høre min rejselyst knurre sultent i sin kurv.
  Jo, jeg nyder høsten, og må du nyde din ferie i fulde drag, og så ses vi et eller andet eksotisk sted i Skåne om ikke så længe.

 8. Så prunkande och vackert, hösten är ljuvlig med all sig färgprakt, jag njuter av alla färgskifningar. Kram Åse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s