Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Trädgården ( 13 ) mitt i sommaren

22 kommentarer

Jag har gått runt och sagt till gäster: ”Det blommar helt sanslöst i år. Inte har jag klippt eller gödslat rosor och varken ansat eller rensat  i tid men…trädgården ger så mycket tillbaka! Jag är lycklig när jag ser allting, kan inte få nog och man måste gå runt tills man har fått sitt lysmäte tillfredställt!”

SONY DSC

Närmast den vackra Austin-rosen Comtes de Champagne, sedan bortåt Mme Plantiere, Ghislaine de Féligonde, en gurkburk dvs en renshink, multifloran Maria Lisa och i ytterkanten låga White Cover.

Amber Cover

Nedanför Maria Lisa blommar en ros som jag har fått, tror att det är Amber Cover. Cover-rosorna är friska och fyller upp rabatter men man behöver inte böja på ryggen och sniffa – ingen doft.

Felic o Perpe

Det här är mitt-i-sommar-favoriten Félicitét et Perpétue som växer på ett starkt trekantigt stöd och grenarna väller över och är ca 3-4 m långa så den kräver sin plats. Underbart vacker och många knoppar är fortfarande just väldigt knoppiga! En medelhavsros som ska klara zon 2 enligt LÅG. Doften är söt, varm  och tja, rosig och hela rosen förgyller sommaren ett bra tag till!
Fin färgkombo

En luktpion som växer i vandrande skugga blommar fortfarande, den är fin men det är kombon nedanför som jag tycker är så snygg. Blommande färgintensiv daggkåpa och rödbladig silverax, Cimicifuga racemosa ‘Brunette’ så har jag antecknat. Silveraxen kom igång sent i år men bara de vill blomma senare och dela med sig av sin fantastiska doft så gör inte det något! Jag har näsan kvar både i september och oktober om så skulle vara!

SONY DSC

Rodgersian fångar Champagnegrevens kronblad i sin stora skål!  Vilken kraft och poesi det finns  i jord och växtlighet!  Nu snöar rosenbladen och både regn och vind har stökat till det en del! Men än finns det tid att fånga det som låter sig fångas med alla sinnen, i minnet, i ord, i kameran och i det som är du!

Min kamera fångade kvällsljuset bakom huset. Gleditsia triancanthos ‘Rubylace’ växlar mitt i sommaren över från gröna till röda blad. Så sirlig och fin. Jag ger den mitt stöd några år till innan jag försöker lossa på uppbindningen. En sorts pelaridegran växer sakta mestadels i skuggan bakom huset men på högsommaren når solens strålar hit också! Clivian åkte ut från inomhuslivet och började snart att blomma mot husväggen! Observera ‘Seagull’ en vit enkelblommande klätterros i björken till höger!

Kväll bakom huset

SONY DSC

Självsådd vallmo vippar i vinden och vem blir inte glad? (Jaså, finns du verkligen? Stackars dig)!

Här nere den söta, lilla rosen  ‘Lipstick’ från Tantau, som finns i min provodlingsrabatt, är en annan glädjespridare! Bilden under ‘Lipstick’ är just min provodlingsrabatt. Det är vår absolut mest karamelliga rabatt. Uppgiften var att i tre år odla och rapportera utifrån några frågeställningar och sen fick alla provodlare, 100 st, de rosor som de provodlat. Jag hade den sydligaste trädgården…

Lipstick, Tantau

Karamellig rosrabatt

Ibland måste man vila och läsa, fika och vända näsan mot solen, bara strosa runt med händerna på ryggen – men sekatören ligger där i handen om man skulle få lust att klippa något överblommat. Då har man fått sitt mått av ögonfröjd  och genast vänds blicken från det njutbara till det som måste göras!

Det är inte ofta jag ligger i hängmattan! Här prövar jag den nya platsen i den dubbelfunktionella gungställningen som min fiffige man har ordnat. Jag ligger och spelar WordFeud och väntar på att persikorna vid muren ska mogna, hinner jag ska jag läsa tidningen också!  Man blir lite av en kolmask men det kan också vara skönt, tänker jag. Hur gör du när du vill koppla av från trädgården?

I hängmattan

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

22 tankar om “Trädgården ( 13 ) mitt i sommaren

 1. Men oj vad det blommar! Så vackert!

 2. Lyckliga du som har det så vackert i din trädgård! Hos mig känns det som om det mesta är överblommat och förblåst och de flesta växter mer eller mindre tävlar om att lägga sig över varandra. Jag får nog ha stadigare och vindtåligare växter. Den trädgård som jag i juni tycker är så vacker blir alltid så här i juli……… Som tur är har jag några riktigt vackra rosor som jag kan njuta av både när det gäller färg och doft!
  Trädgårdskramar Karin

 3. Men du vet väl att man kan välja bort att fotografera det som inte gör sig på bild… 😉

  Jag tror att det är precis så där man bygger upp sin trädgård, steg för steg. Din juniträdgård är ju alldeles underbar och nu ska du fundera på vad du behöver som ger lite stadga och sånt som är vackert utan blommor eller som blommar sent!
  Här är det egentligen för mycket man ser inte allt som finns och jag behöver göra storverk…en annan säsong. Nu ska jag börja med de sjuka rosorna och klippa ner dem och lasta massor på vårt släp och köra bort till tippen för förbränning. Det är ett maffigt arbete för en hel stor rabatt är infiltrerad av en fröspridd skogsklematis som håller på att förstöra massor med fina rosor…
  Ska du komma över en dag och så tittar vi på stadiga växter – om du hittar något du tycker om att hämta inspiration ifrån!?

  • Det låter jättetrevligt!
   När jag skrivit min kommentar igår tog jag på mig ”ett par andra glasögon” och gick ut i min trädgård igen. De glasögonen var inte riktigt lika kritiska och jag kunde se att en del faktiskt fortfarande var fint. Och så kan man ju planera för hur det ska kunna bli bättre……

   • I morgon, tisdag alltså,
    eller på onsdag, förmiddagsfika eller eftermiddagsdito? Välj!, Du kan ju smsa eller mejla mig så anpassar jag mig till vad du kan!/din vän Agneta

 4. Jag gillade gungställningen redan i förra inlägget. Nu, upphottad till hängmattedito gör den mig grön av avund. Det ser så himla skönt ut! Lipstickrosen är ursnygg! Vill ha! Innebär provodlingen att den ännu inte finns i handeln? Kopplar av från trädgården, i trädgården, gör jag bäst i växthuset. Där kan jag bara sitta och njuta av att titta på tomaterna, gurkan, vindruvorna…och tomaterna igen…och en kaffekopp och en bok…och gurkorna…som Ferdinand!

  • Lipstick är mycket söt men grenarna är veka och man ska nog hålla den riktigt låg. Vet ännu inte om den kommer att finnas kommersiellt. Ska försöka kolla upp det. Det lär finnas en lista med resultatet från provodlingarna. Lovar att kontrollera det.
   Så mycket ni har i det lilla växthuset – hur får vindruvorna plats? Härligt är det hur som helst!

 5. Skønne roser, men skønnest er nu billedet af livsnydersken i den fiffige hængekøje 🙂
  Kopple af fra haven? Haha, det er jo ikke lige mit problem, ofte går jeg smådesperat rundt for at se, om der dog ikke er et eller andet sted, der behøver en lille indsats. Men jeg behøver min daglige middagspause, og til den er det nyindrettede sofahjørne (ikke helt som drømt, men dog et acceptabelt kompromis, som kan formes lidt efter lidt) på tagterrassen en stor gevinst for den lokale livsnydelse: her kan jeg ligge under halvtaget, se på himlen og skyerne og når vinden står på kysten (og det gør den, som du ved, ofte) lytte til bølgerne. Så falder sjælen til ro, så er jeg kommet hjem, så, så ………. vågner jeg timer efter

  • Så skönt du har det där på takterrassen! Jo, ibland får man kompromissa och det blir bra även på det sättet!
   Visst olika stora trädgårdar kräver olika insatser och då är en hängmatta eller en takterrass behjälplig till den sköna vilan!

 6. Underbart inlägg med kloka ord och vackra bilder! Blev mycket förtjust i Lipstick, men jag har mer än nog av sådant som måste stöttas, så den får nog bara glädja mig på bild.

 7. Lipstick kan eventuellt vara en söt martäckande ros. Grenarna är veka så blomman blir hängande vid uppbindning.
  Jag vet inte om jag är riktigt klok men nåt är jag ju 😉 !

 8. Vilken fantastisk trädgård. Jag önskar jag också hade gröna fingrar

  • Tack, Angelica, det är snällt sagt! För 15 år sedan så var det mesta bara gräsmatta här så på den tiden har trädgården kommit till. Ja, inte de stora träden förstås. Jag har lärt mig efter hand och gjort massor med misstag. Man lär medan man gör, så är det!
   Om du har möjlighet att scrolla bakåt i min blogg så finns det mer om trädgården – om du är intresserad!

 9. Så vackra bilder på vackra växter! Blir ofta avundsjuk på ert klimat i Skåne, fast i år har ni visst haft sämre väder än vi? Här är också en fantastisk växtkraft i år, fast när jag satte ut plantor i maj så insåg jag inte hur trångt det skulle bli. Därför får man nästan leta efter mina röda och lila dahlior som hamnade bakom några livskraftiga perenner och den stackars rosen Robin Hood som du och jag flyttade i höstas fick genast konkurrens av stjärnflockan som brer ut sig alldeles för mycket. Där var jag framme med sekatören och mejade ner dom, senare blir det uppgrävning. Robin bör få bre ut sig.

 10. Jag vet inte om det har varit sämre väder här. Växlande har det i alla fall varit…och idag regnade det till klockan ett ungefär och nu skiner solen och vi kan förmodligen äta kvällsmaten på verandan för det är ganska behagligt ute nu.
  Ja, låt Robin få ta plats! Det är lätt att plantera för tätt men det är snyggt också om man lyckas få balans på det hela. Du brukar ju ha det fint så det blev säkert bra när stjärnflockan fick lite klippt. Den är väldigt invasiv.
  Jag hoppas vi ses två gånger inom en månad! Var ska du bo? Jag frågade AoK och det är okej! Måste bara åka runt lite för att komma till träffpunkten…men det blir bra!

 11. Vilka härliga bilder! Lipstick var en söt ros. Ändå gillade jag bilden på dig i hängmattan allra bäst. Den gör mig glad.

 12. Hej Helena! Så roligt att se dig här! Det gör MIG glad och visst är Lipstick söt men om den kommer i kommersiell odling vet jag inte. Den är nog för rusig för de flesta. Kul att du kommenterade!

 13. Mycket, mycket vackert Agneta! Jag som inte har fokus på blomning i första hand blir verkligen imponerad över effekten av massiv blomning, jag känner nästan dofterna här vid tangentbordet. Rosor kan jag inget om, har bara två stycken i trädgården men jag beundrar dem gärna så här på avstånd.

  Bilden med hängmattan är en fullträff!

  • Tack, Gunilla, vi har så totalt olika trädgårdar men olika är bra! Fullträffen, jovisst, jag gillar den bilden själv!
   Jag är verkligen ingen rosexpert men visst lär man ser mer alltefter hand. Idag ska jag börja klippa ner mina sjuka rosor…det är trist och tråkigt eftersom jag har valt dem till trädgården av olika skäl för den plats där de växer. Beställde Binab, ”medicin”, i vintras och skulle ha börjat behandla dem på våren och sedan fortlöpande. Nu får vi se hur jag ska göra med den processen.

 14. Den där sista bilden ser för skön ut. 🙂 I kombination med att gå omkring din trädgård borde du inte ha något behov av att åka iväg någonstans. Tack för fina bilder och intressant information till dem. Kram Bosse.
  Ps Som svar på din fråga. Du vet via min blogg vad jag gör när jag vill koppla av. Vi har ju inte längre någon stor trädgård att sköta. Det är på gott och ont.

 15. Du har rätt i att behovet att sticka iväg under sommaren inte är så stort. Det blir mest när vi har hitresande gäster som vill ut i de skånska hagarna och byarna och se havet som vi åker någonstans. Sen är det ju mysigt att äta och fika på andra ställen…men det gör vi ju gärna hemma också. Min pappa ville alltid bara vara vid sin stuga om somrarna och jag förstår honom så här i efterhand. Då när jag var yngre tyckte jag att han var lite tradig och tråkig. Mamma ville resa, promenera på stora gator, gå på muséer även på somrarna. Det blev för stillastående vid stugan. Jag gillar båda delarna men hemma är bäst på sommarsäsongen!
  Ja, jag tror att jag känner dig lite nu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s