Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Jag älskar böcker!

20 kommentarer

SONY DSC

Ända sedan jag var liten har jag älskat böcker. Vi hade inte många böcker hemma i vår enda lilla Stringbokhylla, några av Vilhelm Moberg, Harry Martinsson och andra arbetarförfattare, men tidigt lärde vi oss att gå till biblioteket och låna böcker. Först gick vi med mamma och pappa och från nioårsåldern gick jag helt själv och hade biblioteket som mål flera gånger i veckan.

När jag kom hem till min barndomsvän Lotta upptäckte jag att det fanns människor som hade så många böcker hemma att det var som ett bibliotek fast mycket vackrare och mysigare. Till mitt första hem övertalade jag min dåvarande man att vi skulle beställa en bokhylla, usch, nej, inget vitrinskåp i teak, utan en riktig bokhylla med många meter för böcker, böcker. Det rörande, ser jag nu, är att vi inte hade hunnit samla på oss så många titlar ännu. Jag hade jobbat i en bokhandel en tid och köpt lite böcker om konst och annat som intresserade mig. Kommer inte ihåg vilka skönlitterära titlar som fanns mer än Harry Martinssons ‘Nässlorna blomma’ och Tolkiens trilogi om hobernas värld. Jag har böckerna kvar.

SONY DSC

Man måste ha varierade blädderböcker på gästtoaletten…därför går vi också dit när vi är ensamma i huset!

När vi flyttade till det här huset var jag skild från mina barns far och bokbeståndet var delat men rätt många böcker skulle ändå få plats och huset var litet. Därför kunde drömmen om bokhyllor längs taket förverkligas och inbyggda hyllor här och var – som i väggarna på väg upp till ovanvåningen…

Böcker är ju till för att läsas och bläddras i och när jag drabbades av utmattningsdepression för ca 15 år sedan kunde jag inte längre läsa utan stora svårigheter. Jag blev långtidssjukskriven från mitt arbete som lärare. Det kommer jag kanske att berätta om en annan gång men faktum är att jag inte längre har lika lätt att läsa snabbt. Inte heller kan jag läsa vilken stil som helst och pocketböcker med liten tät stil är ofta mer än jobbiga – de är näst intill omöjliga. Men vill man så kämpar man!

SONY DSC

Bokhyllorna är fulla, det ligger böcker överallt, eller så lånar man ut dem, ger bort dem!

Jag är med i en liten bokklubb som träffas var femte-sjätte vecka efter att ha läst en gemensam titel. Så klart har vi läst årets Nobelpristagare, åtminstone en bok av varje under de år vi har träffats. På tisdag ska vi träffas och prata om ‘Spådomen – en flickas memoarer’ som är skriven av Agneta Pleijel.

Den boken var den första som läste på en läsplatta. Min man som arbetar med IT på en gymnasieskola hade funderat på om det kunde vara något för skolbiblioteket. Därför ville han köpa en privat till mig om jag ville testa att läsa en bok på den så att jag skulle kunna utvärdera det sen.

SONY DSC

Min läsplatta med specialsytt fodral för frakt i handväska och liknande!

Jag hörde mig själv säga; ja, det vill jag. Förvånande eftersom jag i princip säger nej till alla sorts maskiner (en knäpp idé) hi,hi! Det beslutet är jag så otroligt glad över. Precis när jag fått min läsplatta började de göra reklam för Letto på TV. Det är en svenskanpassad läsplatta som är en revolution för mig!

Med min dåliga läshastighet brukar jag bara hinna läsa en bok mellan bokklubbsmötena medan de andra läser två eller tre. Jag blir alltid sugen på deras böcker men hinner inte läsa allt jag vill!

Tro det eller ej men med Letto hinner jag läsa mer! Kan koncentrera och fokusera blicken på sidan. Behaglig för ögonen, lätt att hålla i, kan läsa i vilket ljus som helst, behöver inte tända lampan om jag läser på kvällen eller natten. Satt ute i sol och läste helt utan problem… Ja, nu tror väl någon att jag har betalt för detta, nej, jag är bara så överlycklig!

SONY DSC

Liten, nätt och lätt.

SONY DSC

Texten tydlig och alltid läsbar – i alla ljus!

Vi började tänka på dyslektiker och min man hittade en amerikansk undersökning där man funnit att dyslektiker hade lättare att läsa med läsplatta. Hur kan det komma sig undrar man ju? Utseendet på texten är ren och den är tydlig med stadigt ljus. Varje fysisk boksida delas i delar efter vilken storlek man väljer att läsa med och det kan kanske vara de här faktorerna som påverkar läsningen. Man bläddrar med ett ”fingertipp” på skärmen eller klickar på knapp höger eller vänster. Dessutom kan man slå upp ord och göra egna markeringar och anteckningar.

Böckerna jag har läst nu är båda lättlästa men det har tidigare inte haft någon betydelse, det har ändå tagit lång tid för mig att läsa. Nu hoppas jag inför tisdagens bokklubbsträff att vi hittar en mer intellektuellt avancerad bok så att jag kan bevisa för mig själv att det är möjligt för mig att läsa flera böcker och dessutom lite mer krävande böcker!

Jag älskar böcker ännu mer nu! Och som min man säger; du kan ju köpa en fysisk bok om du vill se den på det sättet. Nja, svarar jag – först måste jag rensa bort en del gammalt för hyllorna är fullproppade!

SONY DSC

Var så god och läs, läsplattan kan innehålla tusentals boksidor och böckerna tar ingen plats!

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

20 tankar om “Jag älskar böcker!

 1. Tänk så bra att det finns läsplattor, jag har aldrig tänkt på att det skulle vara bra på det sättet du beskriver. Tror inte jag kommer att skaffa en, men jag är ju också extremt anti alla tekniska innovationer… åtminstone tills det gått så många år att alla andra tycker det är gammalt!
  Har varit på biblan i Kumla idag och lånat en tjock packe fysiska böcker. Sommarlån! Känns barnsligt och härligt!

  • Sommarlån! Å, det andas barndom, jag lånade stora väskor fulla kommer jag ihåg! Biblioteket i Kumla är en riktig pärla, jag tror att jag kan låna till min läsplatta på biblioteket! Vad ska du läsa? JHar du min Agaat, förresten? Jag har lånat ut den men minns inte till vem! 😦

 2. Det gör jag också, älskar böcker! Bokhyllorna skall också innehålla böcker och inte en massa prylar. Problemet är att alla hyllorna är överfulla eftersom jag aldrig slänger böcker, de är prydnader för mig. När allt är fullt får man hitta på nya praktiska lösningar, hos oss blev en hel vägg i hallen täckt med nya hyllor så nu kan jag fortsätta köpa mina kära böcker.

  När jag var ung och inte hade ekonomi till att köpa böcker var biblioteket ”en gåva av gudarna”

  • Vi hade heller ingen ekonomi för böcker men man önskade sig böcker, lånade på biblan och gick på bokrean i februari. Den inföll passande till min födelsedag då det var verklig fest. Idag tycker jag det är blahablaha med den där bokrean!
   Nu vill jag gärna ha vår enda bokhandlare kvar i Ystad så då måste jag köpa böcker där…så synd om mig!

 3. Så bra att du har hittat ett sätt att läsa som passar dig bra!!! Själv är jag ju förälskad i ”riktiga” böcker och även i biblioteket. Har varit där i dag och lånat en trave på ”vinst och förlust”. Vet inte så mycket om böckerna men ibland kan det vara väl så bra. Och det är ju som sagt var läsväder nästan varje dag!

  • Passar bra att låna till semestern, hoppas du lånade något riktigt bra! Jag älskar ju också de riktiga, gillar att hålla i dem o till o med sniffa på dem. Men jag är så glad att kunna läsa utan att ha problem med hur texten är tryckt i boken, vilket ljus det är eller hur jag vinklar huvudet….
   Trevlig resa o semester dagar!

 4. Vilken fin text! Jag har alltid läst mer eller mindre i perioder, men sen jag började åka pendeltåg till jobbet så blir det garanterat 20 min på morgonen och lika många på eftermiddagen som jag läser i vad det nu kan vara. Just nu en lite svårare bok av Orhan Pamuk, som är bra men lite tungläst. På semester förra veckan så tog jag en paus från den och sträckläste Hungerspelen istället. Bra att variera tycker jag. Sen läser jag gärna om böcker. Jag vet att det finns de som tycker att det är slöseri med tid att läsa om, men jag tycker att de bästa böckerna ger mig något särskilt varje gång jag läser dem, så då finns det inte något slöseri med det.

  • Roligt att du även läser bloggtexter skrivna av tant Agneta…hehe! Med läsplattan kan jag läsa längre stunder och oftare än med en bok i handen. jag tror inte det är slöseri att läsa om böcker för man ser mellan rader och hittar meningar bakom och förstår sammanhang mycket bättre vid en andra eller tredje omläsning. Ändå måste jag erkänna att det var mycket länge sedan jag läste om en bok. Jag ser alltid fram emot att få börja läsa en bok som ligger och väntar på att få bli läst! Nu är jag nyfiken på vad vi ska bestämma för bok på tisdag. Just denna gång har jag inte tagit fram något förslag.

 5. Jag gillar också att läsa böcker på platta! Har ingen läsplatta, men läser ibland en bok på min vanliga platta. Även där kan jag välja storlek på texten om jag vill. Den första bok jag läste så var en nedladdad som DN bjöd på en sommar: ”Att föda ett barn” (såg att du håller på med andra delen i trilogin, alldeles underbar, tycker jag!). Trodde som många av oss gamla boknördar att det inte var något som skulle passa mig. Men jag fastnade för det. Lärde mig också den sommaren att läsa DN på plattan, och även om jag fortfarande har papperstidningen tycker jag att det är precis lika bra att läsa den i plattan. Störs inte lika mycket av reklamen t.ex. den är lättare att bläddra förbi.

 6. På läsplattan Letto är det garanterat reklamfritt vilket är bra om man har koncentrationsproblem vid läsningen. Ljuset på en riktig läsplatta funkar annorlunda än på en padda. Som jag sa så kan jag läsa i fullt mörker eller fullt solsken och texten är stabil och lättläst vilket som…
  Vi saknade papperstidning i morse och bestämde oss för en prenumeration av Skånska Dagbladet i tre månader. Lite nytt från Skåne i allmänhet och även annonser om arrangemang runt om i bygden. Ingen vidare kulturbevakning dock – om det inte har skett en ändring sedan vi hade den tidningen senast.
  Jag har snart läst ut andra delen om Maj och ska givetvis läsa tredje delen, det måste man. Vi läste första delen i lilla bokklubben men alla var inte sugna på tvåan…och jag kommer inte att ha hunnit läsa ut den bara nästan till i morgon!

 7. Den rubriken stämmer också bra in på mig som älskat böcker sedan barnsben. Det gör tyvärr också det mörka du berör. Oj, vad tufft det var att inte kunna läsa en vanlig bok. Inte ens tidningen gick att ta sig igenom och musik som jag gillat gick inte att lyssna på. Det var endast lugn behaglig musik som jag klarade av. Däremot slutade jag med att läsa pocketböcker för ganska många år sedan av annat skäl. Jag vill ha 12 punkter vid mina lässtunder. Läsplatta har jag inte provat ännu. Eftersom jag gifte mig med klasskamrat från bibliotekshögskolan har våra hem varit välfyllda med böcker som varit uppställda enligt bibliotekslagen. Inför våra två sista flyttäventyr har vi minskat på beståndet. Regnkramar från Ystad.

  • Aha, så du är bibliotekarie? Och så delar vi den jobbiga erfarenheten att ha hamnat i utmattningsdepression, intressant, Bosse! Det enda positiva med det är ju att det sägs att det är de ”duktiga” människorna som hamnar där. Äsch, jag vet inte jag skojar lite bara. Jag har fortfarande svårt att läsa längre sammanhållna artiklar i tidningen och det stör mig verkligen. När man är en sk läsande människa är det mycket jobbigt att förlora förmågan! Läsplattan innebär en väsentlig skillnad för mig! Om du har tillfälle så ska du prova den, det är inte detsamma som att läsa en bok i en vanlig ”padda”.
   Tack för din givande kommentar. Regnkram tillbaka!

 8. Kommentar apropå att det blir fullt i bokhyllan: Magnus och jag är ganska bra på att sortera ut böcker som inte längre är intressanta. Jag har försökt komma över den där känslan att böcker får aldrig kastas, min biblotekariesyster har uppmuntrat mig. Böcker är inte heliga reliker, i varje fall inte lättviktiga pocketböcker! Jag har vid några tillfällen lagt ut på FB att jag gör mig av med böcker, med bild på dom, och folk har glatt kommit och hämtat. Jag går efter modellen: Vill inte läsa om, var dålig, kan inte rekommendera till andra – då går det bort!
  Vid Viby kyrka är det uppsatt ett litet skåp (utomhus) där folk kan ta och lämna böcker. Bara ta för sig. Ingen dum idé. Och många arbetsplatser har bokhyllor för utbyte av lästa böcker. Men det ska ju inte vara avstjälpning av skitböcker utan sånt man vill att andra ska läsa!

  • Har du min Agaat, Lotta, jag fattar inte till vem jag har lånat den. (!?)
   Här på närmaste vårdcentral finns en bokhylla för bytesböcker. I V. Nöbbelövs gamla skola finns möjlighet att lämna och hämta böcker efter smak och tycke. Jag tror att det är en rikstäckande rörelse. Superbra! Man rensar sina hyllor och hämtar nytt.

 9. Hmmm, jeg læser ikke så meget, som jeg har gjort, ja, altså. böcker (kan jo ikke skrive det danske: ”bøger”!) – men hvorfor er det så? At læse er noget af det bedste, jeg ved. Jeg har som du læst og læst siden jeg var en lille pige, mange af de tunge, klassiske værker fra verdenslitteraturen havde jeg tygget mig igennem inden jeg var fyldt 16 år – hvor meget forstod jeg mon? Alt, mente jeg dengang. De mest elskede bøger vil jeg gerne genlæse: Stille flyder Don, Sønner af et folk, Arturo Bareras og Maxim Gorkijs selvbiografiske trilogier…….. huha, hvilken læselyst, der gribe mig!!!!! Så tak for det 🙂
  Også spændende, det du skriver om læsplattor, ægtemanden elsker også at læse, men er stærkt dysletisk – det må testes!

  • Margit, jag LÄSER alltid dina kommentarer i ett rosarött skimmer! Din danska och din äkthet griper mig, Margit! Ja, det kan vara värt, för din man,att pröva läsning på en platta. Inte en padda, det är inte samma sak. För svenskt läsande är Letto den rekommenderade.
   Kan vi träffas nästa vecka på tomatens hus?

 10. Jaaaaaaaaaaaaa

 11. Agneta, jag har inte din Agaat, den hade vi i cirkeln, tyckte den var mycket bra. Själv saknar jag en Tracy Chevalier, om hon som letade fossiler på 1800-talet, har du den?

 12. Lotta, jag har den om fossil-letning! Den blev liggande efter att jag hade börjat läsa, precis kommit in i den och tyckt om den MEN så kom något emellan… Vill du ha den fort?
  Jag avsåg att kommentera ditt andra inlägg här men kom av mig på grund av något… Jag tycker det är superbra med alla de här frivilliga små bokbytarhyllorna. Finns på vår vårdcentral, i gamla skolan där jag går och väver och andra ställen men det kan ju aldrig ersätta ett bibliotek. Tyvärr har jag blivit dålig på att gå dit eftersom jag läser så långsamt. Jag hoppas bara inte att de måste stänga och dra ner sin verksamhet.
  Bokbytarhyllor ligger ju i tiden men återvinning och så, det är ju kanonbra! Men om folk börjar använda de som avstjälpningsplats blir det illa…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s