Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Vackert!

9 kommentarer

När det regnar hela dagen eller om man inte känner sig riktigt i form då är det bra att få syn på sånt som är vackert.  Att lära sig att uppskatta det som är vackert för ögat och själen är en stor tillgång. Det kan inte trösta dig i din djupaste sorg eller ta bort faran vid svåra situationer, sjukdomar eller krig men det kan få dig att härda ut. Till vardags är det en av de bästa kryddor i livet som du lätt kan ta till dig och del av.Att se det vackra i det lilla och i det stora.

Bilder från universum kan få mig att kippa efter luft men det är väl också för att universum är så svårt att f-ö-r-s-t.å. Ser man det på bild så ser man en bit av universum som i alla fall ä-r.
Det är så mycket jag tycker är vackert och njutbart. Utan graderingar här: Små rara stilleben med minnen som gör att du känner dig väl till mods. En designad lampa. En vacker profil. Blommor i en glasburk. Färska frukter på ett fat. Gemenskapen med människor som bryr sig om varandra. Breda vyer över sköna landskap. Mjukt på hårt, sött och salt…

Jag är inte så glad över att exponera mina nära och kära men människors ögon är något av det vackraste man kan se. Här är en tio år gammal bild på ett av mina fina barnbarn. Den är tagen en riktigt kall vinterdag med vit snö och sprakande solsken.

2004 Sara, men Rebecka firas (3)


Jag har haft förmånen att kunna resa en del i mitt liv. Några gånger har jag vänt åter till landskap som lockar mitt öga och får mitt hjärta att klappa. I Skottland har jag varit flera gånger för naturen,
vandringar och det härliga språkets skull.

Skottland m GoM 2010


Tidigare i höstas var jag och hälsade på en gammal barndomsvän.
I huset finns en sådan vacker trappa. Nej, nej, nej, ingen paradtrappa
med svängda räcken och tjusiga detaljer. På steget där färgen är avskavd och precis där Maria i Abriachan Garden (2)ljuset faller som vackrast, satt ofta deras gamla hund. Han
väntade på att matte eller husse skulle komma hem och det blev så vackert. Må de aldrig måla om den trappan.
Sliten trappa hos LoM
Jag har alltid intresserat mig för arkitektur. Ända sedan barnsben har jag tittat på hus och byggnadsstilar. Älskar jugendhus
och funkis och riktigt gamla kåkar och speciella hus som öppnar sinnet, bjuder in dig att tycka om det. För snart ett år sedan var jag och min man i Barcelona. Jag var mycket nyfiken att utforska spåren av Gaudi i staden. Där fanns många…Vi gick aldrig in i den stora katedralen för den hade en groteskt lång  kö in och själva huset var just groteskt i mina ögon. Inte roligt eller spännande utan bara groteskt. Inne i ett hus ombyggt efter Gaudis idéer hittade vi däremot många vackra och roliga detaljer,SONY DSC
Här är avslutningen på ett trappräcke så utsökt krusidulligt och fantasieggande.
Entrén till Gaudiparken är fantasifull och sidorna på trappan upp har en otroligt böljande och inspirerande mosaik. Nu är det ju jag som får bestämma i den här bloggen vad som är vackert, vilken tur för mig!
SONY DSC
Spännande och vackra ställen finns överallt! Här är en perfekt enkel sittplats för kaffestunden med utsikt och ibland är det till exempel en kvist rostvin som har hamnat på trappen utanför dörren som får mig att se hur enkelt det vackra är. Det behövs minsann inga krusiduller det kan vara både rakt och organiskt, hårt och mjukt och komplettera varandra fint.
SONY DSCSONY DSC

I Marrakech blev jag fullständigt knockad! Inte av alla dofter, basarer eller haschkakorna de sålde på torget om kvällarna. Nej, det var Majorelle Garden som tog andan ur mig. Jag gick med tappad haka och bara insöp så mycket det var möjligt.Majorelle Garden 2010
Majorelle var konstnär och smälte ihop sina idéer med lokal formkultur och skapade på så sätt något helt eget i början av IMG_0581 (2)1900-talet. Se på det vita vattnet i den blå dammen mot den citrongula färgen. Snyggt!? Otroligt i mina ögon.
Frukter är ju bland det vackraste man kan tänka. Här är citrusfrukter på ett Marockanskt bord.

På soluppgångsbilden vaknar Marrakech med böneutrop från minareten och solen som stiger över Atlasbergen. Sen vaknar staden med mycket brus och skrammel.

Marrakech, Marocko
Det var februari när vi åkte…vi mötte våren men veckan efter blev det snöstorm. Ett runt bord med vit duk, vin och lite tilltugg fick oss att sitta i solen en hel dag i Rom. Vi hade gått så mycket och tittat på alla vackra byggnader och fontäner att det snurrade i våra huvuden. Den dagen var torget och restaurangen med det lediga bordet det allra vackraste vi såg! Och så alla vackra människor som skrotade runt i solen på samma sätt som vi. Fast vi förblev sittande i flera timmar. Vi satt vackert den dagen!
Rom i februari 2013

Jag återkommer lite längre fram med andra bilder under rubriken vackert!
Och avslutar med en bild från Österlen lyser. En ny tradition sedan några år. Bilden är från Hammenhög som var årets ljusby och hade flera spännande installationer och ljussättningar. I år är det Kivik som under helgen vid Allhelgona lyser upp med levande ljus och aktiviteter som i många av de andra byarna på Österlen.
För alla som har en gnutta barn inom sig tycker detta är både vackert och mystiskt på något vis.
IMG_0017

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

9 tankar om “Vackert!

 1. Hej Agneta! Tack för dina vackra bilder och din underbart formulerade text! Att se detaljer i det stora hela är en gåva som inte alla förunnats! Du har fått den! Underbar fortsättning på hösten! Marita i Vasa

 2. Marita, så fin komplimang du ger mig! Tack! Ha det bra själv och hälsa!
  Idag har jag stirrat på tegelgolvet i växthuset för att stå ut med den urtråkiga städningen där. Nej, då men teglet gör mig glad. Jag hoppas att de flesta har något som de kan vila sin blick på när det tar emot!

 3. Härlig text om vackra ting! Trappan hälsar och känner sig smickrad. Det är verkligen sant som ovanstående skribent skriver att du kan se skönheten i det lilla – eller hur det nu var – men det märks ju också på hela ert hus där man kan gå runt och bara se vackra saker, stora som små. Det är verkligen en njutning.

 4. Nu är du snäll ;)! Hälsa trappan tillbaka! Inredning är kul men varken du eller jag gillar hotell-lobby-stilen, eller hur!?

 5. Smukke billeder, huha, hvor jeg får lyst til at rejse ud og se smukke steder. Men jeg må nok gøre en dyd af nødvendigheden og træne mine øjne i at se skønheden i de nære omgivelser, – og i børnebørnenes klare øjne, så kært, og ej så svært!

 6. Ja, ibland får man lust att resa fast man vet att det är omöjligt av olika skäl. Då är det bra att kunna frossa i gamla fotografier…
  Visst är det gott att möta barnbarnens ögon!

 7. Att se det vackra i sin närhet, varhelst man befinner sig, det ger livskvalitet! Allt du nämner får mig att minnas liknande vackre tillfällen. Och visst ger det lyckokänsla. Jag hisnar av lycka varje vår när tulpanerna visar sina första spetsiga, eller fänrikhjärtats nya blad, så sköna att smeka med handen. Att tända några ljus nu när kvällarna mörknar tidigt: vackert! Och jag minns när Borrby var årets ljusby, vilken sällsam känsla av att ha kommit någon annanstans!

  • När jag väljer bilder och skriver en text så hoppas jag att den som läser ska få egna associationer och minnen. Du beskriver så fint att det just är det som händer! Jag blir så glad. Vackert, Bitte!

 8. Tack för titten hos mig, så hittade jag hit till ditt trevliga krypin. Vacker text och vackra bilder, jag återkommer. Ha en fin dag Åse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s