Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Trädgården (7) ibland måste man hämta inspiration

11 kommentarer

SONY DSC

Akebia quinata och äppelblom

 

SONY DSC

Ibland när jag planerar min alldeles fria pensionärsdag så tittar jag på sköna fåtöljen och högarna med väntande böcker.  Åh, jag har sån lust att sitta fint med en kopp svart kaffe och åtminstone unna mig en av Alice Munros noveller eller en bok som Stoner av John Williams eller småleende njuta av Bodil Malmstens dagböcker. Då är trädgården jobbig och pockar på mig med sina krav. Jamen, jag HAR ju börjat dela och flytta perenner och jag har minsann också minskat på asylrabatten men, nej, klar med höstarbetet är jag inte. Inte än. Inte än.

Men vad man gör på hösten har ju verkligen betydelse för hur vår och försommaren i trädgården ser ut. Tänk på det, säger jag övertygande till mig själv!

Några veckors arbete återstår innan jag är nöjd. Om man inte hittar lust tvingas man att hämta inspiration någonstans och jag satt igår kväll och navelskådade mina egna fotoalbum på datorns stora skärm. WOW, man behöver inte gå över ån efter vatten, jo, ibland, men jag hittade bilder och ropade flera gåSAMSUNG DIGITAL CAMERAnger på min man: Kom, kom och se hur vi har det!

Kanske kan du också hitta inspiration…

 

 

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

Här är några bilder från springbrunnsrabatten. Bilderna är tagna över tid och vid olika årstider. Nedanför lägger jag några olika bladbilder för jag gillar att tänka blad och hur man kan variera intrycket av rabatten med hjälp av bladens olika utseende och struktur.

Här finns också några få rosbilder snart blir det ett särskilt inlägg med  och om rosor, bara rosor!

 

 

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Myskhybridrosen från Lens: Reine Chabeau

 

 

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Vit stormhatt, Aconitum

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

En liten White Cover i en blandad rabatt

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

I förgrunden favoritsalvian Coradonna och den vackra men lite sjukliga Macy’s Pride

Acer palmatum Seiun Kaku

Seiun Kaku, en japansk favorit

Lilla Francine Austine och den större Comtes de Champagne

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Lite höstkänsla med Acer palmatum Seiun Kaku och ormbunke från vildhörnan

SONY DSC

Adiantum pedatum med svarta intressanta stjälkar och stora blad på en cematis.

 

 

 

 

En rosbukett för inspirationen!

En rosbukett för inspirationen!

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

11 tankar om “Trädgården (7) ibland måste man hämta inspiration

 1. Vilka vackra bilder från din trädgård! Just nu är det ju inte riktigt så fint i rabatterna fast guldkorn finns ju ännu här och där. Om jag hade mer tid och ork skulle jag vara mycket i min trädgård nu. Att gräva och flytta är nästan det roligaste jag vet! Och lika spännande är det varje vår för inte är jag så strukturerad att jag dokumenterar vart jag flyttar växterna. Jag tror alltid att jag ska komma ihåg det!

 2. Javisst, tror man det! Positivt att självförtroendet ändå är gott i det här fallet!
  Jag kan på våren rycka upp något jag har planterat på hösten, eller gräva på en plats där jag har glömt att markera något nergrävt… Namnlappar är jag dålig på att sätta ut för det är klart att jag alltid kommer ihåg vad jag har planterat! Och jag pluggar in det vetenskapliga namnet som är så bra att kunna…
  Jag önskar att jag hade energin att gräva hela tiden när jag nu har tiden!
  Det är roligt att ha foton så att man ser förändringar som sker över tid. Då blir man ändå medveten om att det har hänt saker mellan varven!

 3. Hej Agneta!

  Det är väl inte så konstigt att vi blir lite trädgårdströtta vid denhär årstiden. Jag blir det i alla fall och med risk för att svära i kyrkan får jag erkänna att frosten får komma när som helst och påbörja höstens förfall eller kanske skall man se det som inledning av nästa års säsong.

  Om du inte redan tagit dig an Stoner så har du en underbar läsupplevelse framför dig.

  Nu har jag satt upp din blogg på min blogglista, du skriver så vackert och det är ett nöje för mig att läsa dina vackra texter.

  Må så gott!

  • Det är fortfarande en bra bit kvar till frost, hoppas jag! Idag är det milt men regnigt så när jag nu kom hem från tandläkaren så slipper jag gå ut😊. I morgon ska jag åka till mitt yngsta barnbarn och vidare i övermorgon… Tja, det blir kanske trädgårdsarbete på söndag och då tycker jag eventuellt att det är kul igen!
   Jag blir så glad över att du skriver upp mig på din böogglista! Men du vet väl att allt som jag skriver om inte handlar om trädgård!? Tack, för uppmuntrande ord i alla fall!

   • Det behöver inte alltid handla om trädgård, jag skriver också om annat som intresserar mig. Att få ta del av välskrivna inlägg räcker långt och även om trädgård är ett stort intresse så finns förstås mycket annat här i livet som är värt att fundera över.

 4. Hej och tack för senast! Jodå, det är visst jag som ska säga det, vilka trevliga dagar vi hade.
  Jag har bestämt mig för att i år ska jag inte ha några dåliga trädgårdssamveten för sånt som inte blivit gjort under hösten, jag tänkte nämligen göra (nästan) allt! Nåja… kanske inte riktigt allt…
  Växthusen är nu rena och fina och i det lilla har jag tagit ut så mycket jord jag anser nödvändigt – dvs inte särskilt mycket. Det sjunker ihop så mycket under sommaren så det är gott om plats för ny jord. Landen har jag börjat ta upp och har lagt på den gamla växthusjorden. Rabatterna hade jag ju redan gjort lite rockad i när du var här, så det får räcka.
  Äpplen fick vi ju inte många i år så jag behöver inte tänka på att ta hand om dom. Fast M kom hem med sex fulla hinkar från Folkets Hus trädgård så det blir att göra mera äppeldricka.
  Jaha, mera då, jo lite rensning i hallonlandet så inte inte knölklocka och aklejor tar över. Räfsa löv snart.
  Sen blir det många dagar med en god bok och en kopp kaffe. (Fast det får jag ju även nu.)
  Kram!

 5. Nästa gång jag kommer är vi välkomna på trädårdsbesök du och jag! Två trädgårdsägare har uttryckt sig så! Inte illa alls.
  Ja, det var fina dagar med kultur både högt o lågt, hihi, och det gillar jag o lugn o ro!
  Du är flitigare än jag helt klart…Ha det fint!

 6. Dejligt at få lidt inspiration og billeder fra din smukke springbrunnsrabatt.
  Og en påmindelse om det, der skal gøres nu, for at haven kan genopstå i al sin pragt næste vår.
  Jeg skulle jo bare sætte de der fine tidløse løg, som vi købte i Lund, og det fik jeg omsider gjort, de var trætte af at vente på at jeg fik taget mig sammen til at putte dem ned (hvor, hvor, gvor???), og havde allerede begyndt at røre på sig. Men nu ligger de der, og jeg er spændt på at se, om de dukker op nu i høst, som lovet.
  Nogle (for mange) poser perennfrö (jeg har for længst svoret, at jeg ALDRIG skal så perenner mere!) må jeg vel se at få drysset ned et eller fugtigt sted ude (IKKE noget med køleskab mer, nej, nej, nej!).
  Siden, men først når frosten har bidt i dem, eller de selv bestemmer, at det er tid for vinterdvalen, skal jeg trampe rundt i rabatten foran huset for at grave mine elskede dahlier op. Men endnu står de der og gløder så skønt i efterårssolen, må de vare længe endnu.
  Ja, og derefter er det nok på tide at synke dybt ned i sofakrogen med kaffe, gode bøger og en ganske ren havesamvittighed!

 7. Att ha ett rent trädgårdssamvete…jojomen, Margit! Den som kunde ha det! Jag har jordslagit några trädgårdsirisar för att jag inte har en aning om var jag ska plantera dem. Skulle behöva göra en ny rabatt till dem. Jag har lämnat några växter på komposten för att det har varit för jobbigt att fixa en ny plats åt dem… I vår får det vara glömt och allt som har blivit gjort har ju ändå blivit gjort…
  Vilken växt var det som jag skulle handla till dig på Åbergs om jag kom dit? Jag gör förmodligen ett sista besök för året i övermorgon(torsdag)så skriv gärna här! Jag har onekligen ett uruselt minne när det gäller sånt!

 8. Åh gud, iris-løgene! Og de botaniske tulipaner! Jajaja…..
  Den der växt tager vi på Åbergs næste vår, kære Agneta 🙂

 9. Ja, med god lunch…trädgårdstallriken eller…hinner nog findera på det!
  Det rister i träden och luften känns sval för första gången på länge. Det är som det ska när det glider över mot riktig höst. Det jag ska göra ute är ändå att klippa och rensa buskar och ta ner sjävsådd hassel och nyponrosor annars kommer vi inte att kunna komma fram här. Det kan man göra hela vintern när lusten faller på! För nu vill jag bara jobba av lust och inte måste.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s