Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Hur gör man?

25 kommentarer

Alla som gör debut på något sätt undrar en massa saker. Redan under hösten 2013 började jag samla lite papper i en mapp men jag läste inte särskilt noga. Jag lade olästa böcker i travar och det blev några högar tidningar och tidskrifter också. Lite ostädat i skåp och förvaringsutrymmen fick det också vara för det kunde ju vänta till sen.
Jag ringde lönekontoret och skojade att jag måste fråga vad som var viktigt att göra eftersom jag aldrig hade gått i pension tidigare. Jo, jag skulle… Jag sa upp mig från jobbet i god tid eftersom chefen skulle hinna fixa ersättare. Jag köpte en liten tunn fin pensionärsalmanacka i julklapp till mig själv och började föra över anteckningar från 22 mars och framåt 2014. Min bautastora lärarkalender ska absolut läggas undan när jag debuterar som pensionär.
Pensionsmyndighetens hemsida fick flera besök utan att jag blev klokare för det. Ekonomin… tja, hur ska man få allt att gå ihop? För mig är det tur att mina käre man är yngre än jag, och nej, jag ska nog inte oroa mig. Garderoben är ju full av paltor och jag kan alltid trixa till något nytt av det gamla. Maten behöver inte bli dyr och man kan plöja bort perennerna och rosorna och odla potatis istället! Ha höns, en liten gris, bygga en lagård och…
När människor frågar hur det känns att dagen P närmar sig och undrar vad jag ska göra av all ledig tid så spricker automatiskt ett från-öra-till-öra-leende upp i mitt ansikte. Alla ser att jag är nöjd med mitt beslut. Men hur gör man för att få drömmar, planer och idéer att bli verklighet nu när man kan bestämma själv? Jag vill inte falla in i en sunkig det-gör-jag-i-morgon-rytm. Jo, ibland när regnet slår mot fönsterrutorna och jag har planerat att jobba i min trädgård. Eller då Skåne blir översnöat och jag inte kan åka iväg till barn och barnbarn, som jag hade tänkt, då finns en annan dag! Jag ska ju ändå skriva, fotografera, lyssna på mina växter som babblar och pladdrar i rabatten, sticka till radioföljetongen, gå långa promenader vid havet, cykla till vävstugan när det regnar, vikariera när jag har lust och ork, skriva viktiga och roliga texter i min blogg, städa mig smal, skriva bok, göra en oväntad långfilm, skriva ännu fler böcker och vandra i en evighet dit näsan pekar…
Välkommen till min blogg Pensionär, nyss pensionär!

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

25 tankar om “Hur gör man?

 1. Det blir nog bra det här, Agneta, och du lär inte sitta sysslolös. Kan man tänka sig att du även kommer och hälsar på din gamla kompissa nån gång om ekonomin tillåter?
  Kram från Lotta

 2. Nu har jag hittat din blogg. Den måste jag ju följa. 🙂

  • Välkommen! Vad roligt om du vill det! Det tar nog en liten tid innan jag riktigt förstår hur jag kan använda tekniken. Såg du den lilla pop-up-texten i nederkanten på bilden med kaffekoppen? Man håller muspekaren på bilden så…
   Man kan kommentera Pladder i rabatten också om man vill. Det blir fler samtal från rabatterna framöver!

 3. Välkommen i gänget! Ja, inte som pensionär utan snarare som bloggare. Jag lägger till dig i min lista, fast du inte har en stickblogg…

 4. Roligt att du har börjat med en blogg. Du kommer fylla dina dagar med massor av spännande saker. Det skall bli roligt att läsa om det.
  Kram

 5. Vilken trevlig lördagsöverraskning!
  Jag är inte ngn bloggföljare. Men ska titta in lite då och då på din
  Ren tur att jag kom hit så att jag kunde kommentera.
  Men även jag kan väl lära mig
  Kram

  • Du behöver ju inte följa den här bloggen heller, det var bara kul att ge dig ett livstecken och väldigt roligt att du svarade! Nu ser du att jag har bestämt mig för att vara 100% pensionär och att använda tiden till att göra sånt jag vill och kan.
   Stor kram!

   • Dagarna rinner snabbt undan och det gäller att ta vara på dagen.
    Rätt tänkt av dig
    Själv är jag inte riktigt framme vid att helt avsluta skoldelen. Jag jobbar dock lagom mycket och hinner med att göra det jag vill o tycker är värdefullt
    Hoppa vi kan få till en riktig pratstund framöver

   • Det får vi se till att det blir!

 6. Hej Agneta!
  Så modig du är och så spännande att du är pensionär! Grattis! Jag vill bara bekräfta att jag sett/läst din Blogg. Det kan nog bli spännande både för dig och de som följer den. Tyvärr ska jag nog erkänna att jag inte brukar följa några bloggar… men man vet aldrig om andan faller på. Lycka till med det nya!
  kram fr Ingela

  • Ingela, du har många järn i elden, jag tycker det vara rart att du gav dig tid att svara! Har du lust att titta in någon gång så har du adressen nu. Jag kommer att fota och pladdra i rabatten och skriva sånt som jag tycker är viktigt eller roligt!
   Kram till dig o Lasse

 7. Tänk jag tänkte på dig idag, att nu har du slutat jobba. Och så öppnar jag mina mail och läser att du har en pensionärsblogg! Så kul! Jag kommer allt att kolla upp dig!
  Ha det så skönt och njut av dina första dagar i ”frihet”. Vi ses i vävstugan!
  Karin P

 8. Lycka till, så kul med en blogg. Du inspirerar mig. Kanske ska jag också….

 9. Passar dig att ha en blogg. För min del räcker det med att skriva ett enda ord, men det ska vara positivt, om dagen som förflutit. Jag har varit utan lönearbete i snart tre månader och tiden går faktiskt snabbare trots att jag vill hålla fast stunderna. Mycket befriande att stå utanför skoldebatten. Jag tar en dag i taget helt enkelt.
  Kram Eva

  • Kära Eva, jag känner samma om skoldebatten men med en engagerad lärare i huset så blir det ändå tvunget att hålla sig informerad!
   Tiden flyger – jag vet och att ta dagen som den kommer är heller inte dumt. Jag hoppas vi ses i Närke eller här i Skåne!

 10. Tillykke, kære Agneta, nu tager jeg mod til mig og kommenterer her på din BLOGG, det har jeg aldrig prøvet før!!! Bider den? vi får se. Men hvad gør man ikke for sin kære veninde på kullen. En længere klamamse kan dog ventes via gammeldags – nææ, vel ikke sneglepost, men i det mindste – mail. Jeg har jo mange års erfaring med at administrere den frie pensionisttilværelse, ja, og hvad var det, du engang selv har forslået mig? Korsstingsbroderi i kirkeforsamlingens håndarbejdsklub, eller noget lignende???

  • Men, Margit, du följde aldrig mitt råd! Jag bär varje dag på något som är ditt…ett klippkort från vår härliga träff i Köpenhamn… Två klipp kvar!
   Tack, för att du läst min blogg, detta är bara premiären!

 11. Haha, nej men det der broderi er måske noget for dig? Jeg skal følge med i udviklingen på din blogg, kan du tro, ser frem imod fine korsstingskreationer. Två klipp i København, fint, det må kunne anvendes til noget dejligt 🙂

  • Jo, jag väver, stickar och broderar om jag har tid och lust! Helst arbetar jag fritt men ibland är det skönt att luta sig mot något där det redan finns ett mönster eller en idé. Jag har alltid hållit på med textilier på olika sätt. Jag kommer att ta upp det sen lite mer ingående. Du fick en gul solsymbol – det passar för dig!

 12. Hej. Trevligt varierande blogg
  Min blogg är också ganska varierad dock utan mat eller väveri.
  Skickar med adress om du skulle vara intresserad.
  Med vänlig hälsning
  Örjan
  https://boorjan.wordpress.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s