Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Något oväntat hände (1) WES

12 kommentarer

Under många år var det ett antal självskrivna CD-skivor som vi spelade högt i hela huset för att bli glada, få lust att städa eller dansa till när vi hade gäster. En av skivorna var världssuccén Alane med artisten WES från Kamerun. Hela skivan är underbar och fick oss att lyssna mer och mer på liknande musik och vårt val blev ofta så kallad världsmusik. Vi gillade folkmusik och musikuttryck från jordens alla hörn men ännu mer en medveten mix av musikformer från olika kulturer. Musiken var ofta spännande och härlig att lyssna på.
IMG_20200518 WES

De sista åren som lärare före pensioneringen undervisade jag på SFI (svenska för invandrare) med många elever från hela världen. Det var mycket intressant och stimulerande, både svårt och lätt, roligt och bekymmersamt. Vi lärare fick många insikter om elevernas olika situationer. Våra elever var vuxna och det var många delar i deras liv som måste fungera för att de skulle kunna ta emot undervisningen.

En fredag hände något ovanligt när jag hade en blandgrupp med elever som jag bara hade på fredagarna. Jag kände dem inte så väl men de hade kommit en liten bit på väg med svenska språket. Jag brukade avsluta sista delen av just den fredagslektionen med att använda Smartboarden till något för upplevelsens skull, något trevligt eller roligt.

Den här gången ville jag ge eleverna en stunds avkoppling med en och annan musikvideo och jag hade också bett två elever förbereda sig för att kunna presentera sina musikval. Just denna fredag hann vi inte med deras val.

I gruppen fanns en ung man från Kamerun som jag hade fått för mig behövde lite extra omtanke. Därför hade jag valt att visa en video med WES, hans gamla dundersuccé Alane.  När jag presenterade artisten för gruppen så fick jag genast veta att artistens egentliga namn inte är WES,  jag blev upplyst om det riktiga namnet, något som jag helt har glömt vid det här laget. Jag protesterade inte för artistnamn är ju vanliga. Vi fick fler intressanta fakta om artisten som hade flyttat från Kamerun till Frankrike osv. Den unge mannens ögon glittrade och han såg pillemariskt på mig.

-…och jag känner honom!
– Näää, gör du?
– Jag har honom här! Han höll upp sin mobil och viftade mot mig.
– Näää, du skojar! Kanske samma video som jag tänker visa strax.

Då kom han närmare, pekade på skärmen och visade mig namnet och ett långt nummer. Jag trodde absolut att han skojade med oss och sa att vi startar videon.
Det var ju lite svenska ord och meningar att utreda också men sen var musiken igång.
Den är dansant och medryckande och vi uppmanade varandra: Stå upp, dansa fritt, sjung med, sitt och klappa takten. Det blev  dansglädje och mest glada miner i salen. På videon såg man WES och människor som dansade. Plötsligt kom den unge mannen fram till mig med mobilen sträckt mot mig:
– Tala med honom!

Och då gjorde jag det! Fast på engelska. Jag blev nog ivrig och lite uppjagad av hela situationen men jag berättade att vi uppskattade hans sång och musik och… nä, sen vet jag faktiskt inte vad jag sa. Jag hoppas jag var rolig, klok och artig men har ingen aning.

Efter en stund gav jag mobilen tillbaka och samtalet avslutades. Nu fick vi gemensamt komma på och skriva upp en rad med frågor lämpade för tillfället. Den unge mannen visade sig vara lite äldre än jag trodde och han berättade om WES och lite om sitt liv och så hade lektionen dragit en kvart över tiden. Några kilade tyst iväg, de skulle väl hämta barn eller var inte intresserade.

– Känner du till lejonet från Kamerun? Hans ögon glittrade igen.
–  Lejonet, Lejonet, nej!
– Football player! I know him too…

– Ja, det gör du säkert, sa jag men backade ur situationen för han stod i en grupp av andra som visste vem Lejonet var.
Nu var veckans sista svensklektion slut, vi önskade varandra trevlig helg och en flock unga män liksom rann nerför trappan, i ett ivrigt samtal, vem vet på vilket språk, men de såg glada ut allihop!

Jag hoppas länken fungerar, att du slipper reklamen, och att du lyssnar på musiken för det är den som ger så mycket glädje.

Lev väl och blomstra!/Agneta

 

 

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

12 tankar om “Något oväntat hände (1) WES

 1. Hittade mannen i fråga med en del låtar på Spotify, och en Wikipedia-artikel: Wes Madiko heter han, artistnamn Wes.

  • Hallå Björn! Men Wes heter något annat i förnamn som jag skrev. Det namnet är bara för privata vänner om jag kommer ihåg rätt. Läste också på Wikipedia det var lite ofullständigt och ofärdigt där.
   Kul att du skriver kommentar!

 2. Härlig berättelse.

 3. Hej Agneta,kul upplevelse . Imorgon tar du med dig skivan till gympan ute kl 9.30, ses kram B-M

 4. Morning,vi träffas i lokalen innan vi går till Åvalla,kram B-M

 5. Vilken tur och vilken fin upplevelse!

 6. Ja, det var något extraordinärt det där. Jag glömmer det aldrig!

 7. Vilken underbar berättelse!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s