Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Trädgården (34) april 2020

13 kommentarer

En ocean av tid har vi nu, vi som gillar den svenska hållningen, med tro på att människor har folkvett att göra rätt. Vi drar oss undan och stannar i eget bo, sjukvården ska inte belastas och vi vill försöka hålla oss friska.  Ändå läste vi igår, i Ystad Allehanda, att folk smyger in på lasarettet i Ystad för att hälsa på någon anhörig som är inlagd. Hur tänker man då?
De senaste dagarna har vi börjat jobba ordentligt i trädgården. Vädret är på vår sida och vi röjer upp ett område där trädgårdens urgamla Weigelahäcken har dött.
För länge sedan frågade jag snällt och artigt, den vackert rödblommande häcken, vilken sorts try den hör till, den teg som muren, nej, som häcken. Icke ett ljud har jag hört.
Den har delat trädgården men nu är det tyvärr dags att ta bort de flesta buskarna som inte orkar längre. Först behövde vi ta ner ett gammalt äppelträd eftersom det var mer fult än fruktgivande. Ett nytt träd med bättre och hållbarare frukt ska vi plantera på annat ställe – till dom som kommer efter oss.20200406 Arbetsyta

Här stod alltså ett förvuxet äppelträd och rödblommande trädgårdsprakttry! Det som hänger ner är långa rosgrenar från rosengången till vänster. De har kastat sig över allt som växer i solens riktning. Vi behöll dem för att åtminstone kunna njuta av årets blomning. Sen får vi se hur vi gör med rosorna i rosengången, det får bli ett annat år.

Den här rabatten finns i vinkeln bakom huset, längst bak mot väggen växer en särskild Ilex med randiga blad/barr. Den kommer från ett gammalt par som talade kärleksfullt om varje växt de hade. Efter vintern brukar den se lite tufsig ut men framåt sommaren har den repat sig. Hasselörten kommer från min mans moster Majken på Österlen.
En något uppstammad buxbom med spetsiga blad syns till vänster om idegranen. Vi kallar den lite vårdslöst för lingonbuxbom. Den är från Olas otroliga trädgård i Hörup. Ola dränkte sig i sin egen damm i trädgården och allt finns beskrivet i Österlenska trädgårdar av Gröndahl och Åberg. I samma bok finns nästa trädgård också omskriven; Helge Lundström som jag hade tur att få träffa ett par gånger. Jag fick skott av en variegerad buxbom som växte utanför hans ateljé i Gislöv. Nu ska vår buske flyttas till en bättre plats, bara vi hittar den bättre platsen, haha, samtidigt blir den vackra julrosen mer exponerad och just den här lilla rabatten mer ordnad.

Den mörkbladiga julrosen  är köpt 2004-05 hos Carina Larsson i Kivik.  Den fantastiska trädgården i Kivik finns beskriven i samma bok jag redan har nämnt. När Helges variegerade buxbom flyttas kommer Carinas julros att synas mer. Kronbladen ljusnar lite varefter men det är fint. Sen tror jag att vi blir nöjda med den här bakomrabatten. Där växer också mycket långsamt ett rödbladigt korstörne ‘Rubylace’.
20200406 Vårstjärna stig mot kompost

Vår stora trädgårdskompost finns längst bort i det nordöstra hörnet av trädgården. Det är en ringlande väg dit och plötsligt fastnar kläderna i en nya björnbärssnår och skottkärran kan tvärbromsas och störtdyka helt oväntat när fasaner, harar eller rötter hindrar vägen ens framfart. Ofrivilligt blir vi ett med trädgården när taggiga rosengrenar snärjer oss och osande eder kan höras från en något mörkare stämma än min!

Inte konstigt då att några vårstjärnor intill stigen gör en så glad, så glad. Vilken ynnest att ha tillgång till trädgården nu!

Klockan kvart över åtta en aprilkväll, i början av månaden, kan det vara så här njutbart! Vår så kallade innergård…

20200406 Innergård aprilkväll

20200406 Fullmåne vårkväll

Och månen hänger i himlen som en svag nattlampa, den iakttar noga våra jordbundna bestyr och sprider sitt vänliga ljus över oss!

Lev väl!/Agneta

 

 

 

 

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

13 tankar om “Trädgården (34) april 2020

 1. Vilket härligt fritt läge ni har på huset.

 2. Vilken härlig trädgård!

 3. Tack, jag blev intresserad av trädgård först när jag var i femtioårsåldern. Sen dess har det hållt i sig.

 4. Ja, sysselløse, det bliver I jo ikke 🙂 , og fint bliver det bliver det altid! Gamle buske er vist ikke mangelvare på Jeres kulle, så I skal nok holde spaderne varme også i år – for ikke at tale om den stakkels mur, hvordan mon planerne ser ud her?
  Vi skal være lidt mere opfindsomme for at finde tilstrækkeligt med arbejdsopgaver i vor miniaturehave. Dandlådan var hurtigt borte og forvandlet til den gamle solplads, som er helt uundværlig særlig på denne årstid, et lille projekt, men det gjorde mig jublende glad at vi nu kan spise frokost der.
  At pusle i haven bliver det bedste i denne sære tid uden alle vore elskede børn og børnebørn og oldebørn (hvem der nu har nogle sådanne).
  Men åske kan man i fremtiden arrangere bilbårne midtvejsmøder med madkurve, thermokander, ægtemænd og masser af afstand?
  Det kunne jeg godt ønske 🙂

  • åske eller måske……

  • Kära Margit! Tack, för personlig och lång kommentar! Eftersom det är internationella ginotonicdagen ropar min man, i detta nu, att han gör i ordning ett par drinkar och tar upp det till vår RIVIERA, Kråkvinkeln eller växthuset, förmodar jag. Jag vill skriva mer men ville att du skulle få en reaktion från mig så du vet att jag lever! Jag återkommer, inte måske, i morgon… punkt slut från din gamla vän som gillar förslaget och ditt önskemål i slutet av din kommentar!
   Kram från A

 5. Den internationelle ginotonicdag?! det skulle man have vidst 😦 I Danmark var det bare årsdagen for den sorteste dag i det forgangne århundrede. I dag var det broderens fødselsdag, men hvad bliver det i morgen? Den internationale Grauburgunderdag? Den vil jeg hermed annoncere!

  • Ojoj, vad tiden har rusat, Margit! Vad sjutton gubbar är GRAUBURGUNDER? En korv, ett bröd, en sorts öl…
   Det blev sent innan jag kom fram till datorn så när jag, en bit här ovan, skrev att jag skulle skriva i morgon så menade jag ju i går (och inte idag lördag) men i morgon blir det i övermorgon om man tänker att jag skrev i förrgår. Men idag är idag och nu skriver jag.
   Vad fint att läsa att det blev en solig och fin frukostplats i er trädgård nu när dandlådan är borta. Även om er trädgård är liten så är den charmig och en plats för er att vara på och förbättra lite här och lite där utan att det krävs så stora arrangemang.

   Jag har haft så mycket att göra med lite påskrelaterat som har med Victor och mig att göra. Jag har klätt ut mig lite, gör små videos på några minuter och skojar med honom. Han får små uppdrag och tokerier från min sida, jag vet inte om han tycker att det är lika kul som jag. Jag skrattar åt mig själv så tokigt jag bär mig åt! Jag kan skicka några exempel på det om du önskar. Men det får bli i morgon istället för ett påskägg.
   För övrigt har jag haft en trög dag, du vet när man inte har lust att vara nyttig eller flitig med tråkiga saker. Ändå har jag torkat en massa fågelbajs från målade ytor och hängt ut en tvätt för första gången. Igår skurade jag växthuset och putsade alla fönster, då var jag flitig. Nu gäspar jag stort. Vi pratar vårutflykt mer privat. Men här är det ganska lugnt ändå, ingen större trafik här!
   Kramar i massor från din gamla vän.

 6. Grauburgunder er en liflig tysk hvidvin, fås i økologisk udgave på Systembolaget. I øvrigt skal dagen ikke annonceres, men proklameres, det være hermed gjort!
  Sjovt med en farmor-video her på morgenstunden , og inspirerende, – jeg forsøger også at hitte på lidt, som kan holde kontakten varm! Jeg skal sende et par mms’er senere!

 7. Hej Agneta,du verkar inte ligga på latsidan ,men fint blir det.Det är tur att vädret är så bra,man blir rastlös i dessa tider. Jag har börjat jogga .Jag brukar då tänka att jag har väl Sveriges vackraste joggingväg utmed stranden när jag kämpar på, men gillar Friskis mycket mer. Jag hann gå 4 ggr på Akvarellkursen innan pausen,så jag sätter mig ner och målar ibland.Barnbarnen piggar upp med roliga videos .Ha en fortsatt fin vår,kram Britt-Marie

  • Hej Britt-Marie! Vad duktigt av dig att jogga o visst har du en otroligt vacker löpsträcka! Jag saknar träningen på F&S enormt mycket.
   Vi mår bra här o det saknas inte göromål precis men vi jobbar i lugn takt och läser, äter och vilar däremellan. Ett ganska behgligt liv men tyvärr ökar kroppsmåtten och konditionen blir sämre. Hrm, får väl ta tag i det. Sociala medier ger möjlighet till kontakt och radion o TV blir universitet och unerhållning. En lyxig form av kris är det allt för oss här.
   Har vi viss frihet i midsommar månntro?
   Håll dig frisk och kramar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s