Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Skåne är väl inte platt!

8 kommentarer

IMG_20180608_072515830_HDR

Så här ser landskapet ut där jag bor, det är så vackert, tycker jag. Öppet, böljande och backigt. Hemifrån ser vi Östersjön och ut till horisonten, där hav och himmel möts, är det 28 km från höjden där vårt hus ligger. Landskapet är öppet för vindar och sol och snödrev – om det numer skulle komma att bli snö någon gång.
Inte är det platt heller som jag hörde någon på radion säga för ett litet tag sen. Då började jag fundera på att det var något jag hört till och från sen jag var barn, Skåne är platt! Jag säger: På några ställen, ja, men i övrigt nej.

På stenåldern när jag gick i Nya Maria (skolan bygges i början av 1900-talet) på Södermalm i Stockholm fick vi lära oss ganska ingående om hur olika landskap såg ut. Skåne var platt, stod det i läroboken, ja, förutom alla åsarna Hallandsåsen, Södersåsen, Romelesåsen  …. som vi också fick rabbla. Vi skojade om namnen, det blev Halland-såsen, Söder-såsen och så vidare och  vi undrade hur dessa kunde smaka, Halland-såsen blev förstås Hallonsåsen och den var godast!

Jag har alltid tyckt att kartor har varit spännande. Med svajig skrivstil har jag skrivit mitt flicknamn och klass III. Man fick den i trean och hade sin kartbok, tryckt 1956, med sig genom åren och någonstans på vägen fick man ta hem den.

Vi studerade Sveriges geografi noga första året på mellanstadiet.  Jag har alltid gillat allmänbildning, som man sa om sån kunskap, när jag var barn. Det hörde till att kunna rätt många fakta om Sveriges olika landskapen; känna igen blindkartor över dem, veta var båtar byggs och var textilindustrin ligger… men sådana fakta stämmer inte idag. Jag har alltid haft lätt för det där med kartor men ska erkänna att det var lite tradigt att läsa så mycket om varje landskap.
En engelsktalande person skulle kanske kunna säga att Skåne är Sveriges breadbasket medan vi i fyran fick läsa i geografiboken att Skåne är Sveriges kornbod. Jag tänkte kanske bokstavligt på en massa röda bodar fulla med sädeskorn.

Till vänster en kornåker och höger är det mogna veteax, åkrarna är mycket stora här.

Kanske förklarade fröken Tyle i fyran i Nya Maria vad det där med kornbod betydde men det minns jag faktiskt inte. Det är ju sextio år sen men Skåne är fortfarande bördigt och bara verkligt PLATT på några ställen men i övrigt mer eller mindre kuperat.

Inget vidare fotografier från Forsakar på Linderödsåsen nära Degeberga några mil hemifrån. Härliga leder och gångstigar går genom den kuperade bokskogen. Vår närmaste ås är Romeleåsen, den sydligaste åsen, som vi ser hemifrån, en böljande höjdlinje åt norr. När man kommer upp på Stenberget, ca 185 möh, kan man vid klart väder se både Östersjön och Malmö vid Öresund. Och ska du turista i Skåne måste du… åh, det finns så mycket att se!

I sommar har jag bott här i 24 år och jag har ännu inte hunnit se allt vackert och jag är ändå en nyfiken person! Så härligt att ha mycket fint att se fram emot!
IMG_20191215 till blogg_161325895 (10)

Lev väl och blomstra!/Agneta

 

 

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

8 tankar om “Skåne är väl inte platt!

 1. Nä Skåne är inte platt och det regnar inte alltid i Borås, men det är lätt att sätta etiketter och upprepa dem under decennier och nästan alltid av de som inte besökt eller vet något om platsen :-).
  Jag älskar att vara i Skåne, har besökt och semestrat i Skåne under många år särskilt då vår som bodde i Malmö. Rest runt kusten, över åsarna, mitt i sädesfälten på alla de underbara små vägar som går kors och tvärs över fälten, kört runt i alla små byar och större städer… sa jag att jag älskar Skåne.

  • Jo, det sa du! Här är väldigt fint och mycket att se, jag blir varken mätt eller hemmablind.
   Borås vet jag inte så mycket om men vet att man utbildar bibliotekarier och att det finns textilhögskola också.
   En gång grät jag i Borås.
   Första året som lärare åkte jag med en klass till djurparken. Året dessförinnan hade jag varit på safari i Amboseli, Kenya. När jag såg ett gammalt lejon gå fram o åter i en liten bur så började tårarna forsa. Det blev ett fint samtal med eleverna efteråt.

 2. Vi bor verkligen i en böljande vacker del av Skåne. Promenerar jag uppför backarna ca en halvtimme ser jag ända till backarna vid Ale stenar! Magiskt!

 3. Nej, Skåne är verkligen inte platt! Jag är gift med en skånepåg, från nordvästra Skåne, och jag älskar landskapet, alla underbara platser som finns.
  Haväng, Stenshuvud, Kåseberga, Bjärehalvön, Kullaberg och många fler! Och det finns alltid nya platser att upptäcka 🙂

 4. Vilka härliga bilder från underbara Skåne. Har också kvar den gamla skolatlasen som kommer till användning då och då.

  • Tack! Den är tämligen omodern, kartboken alltså, vad gäller landgränser mm men städer ligger ju där de ska och haven heter det de gör osv höjdmätningen över havet fallerar. Det var ngt med Kebnekaise som hade ändrats, glaciärtoppen hade smält och berget är lägre nu. Det låter knasigt jag får nog undersöka saken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s