Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Trädgården (32) …vinterträdgården

8 kommentarer

Vi hade inrett det gamla fähuset till ett bostadsrum och ett litet fönster på sydostgaveln kompletterades med en dörröppning utåt. Vår granne var snickare och tillverkade efter våra ritningar. Då fanns ingenting utanför men vi hade rivit ett gammalt ”växthus” i korrigerad plast som var byggd mot fähusväggen. Vår tanke var att när vi hade tid och råd skulle vi bygga en vinterträdgård framförallt för förvaring av citron- och olivträd.
IMG_20191101_140205009
Nu har jag i 15 år kunnat öppna den vackra dörren till vårt fina rum, min verkstad  och vår förvaringsplats för känsliga växter. Oliverna får nu mer övervintra i kallväxthuset. Det har fungerat bra i flera vintrar. Citronträdet dog tyvärr efter några års trogen tjänst, lagerträdet fick sköldlöss, som jag kämpade med att få bort i några år, men jag gav upp.

Nu är det främst två rejäla kamelior som övervintras här tillsammans med alstroemeria, vildvitlök, hjärtreva, pelargoner och annat.

Vi håller tio plusgrader i rummet under förvaringssäsongen och växterna verkar trivas med det.

2004 såg det ut så här när vi hade kommit en bit med konstruktionen och utsidan sedan fått färg. Vi hade redan anlagt tegelterrassen och planterat 10 stycken Crocus Rose, Austinrosor som skulle bli en fin häck mot ett lite lägre parti på det vi kallar innergården. Vi ville försöka få till lite lä-skydd här.

Vi konstruerar och ritar själva hur vi vill och kan ha det med tanke på platsen och plånboken. Våra roligaste stunder är när vi tycker att vi får ihop det där. Vi sitter tillsammans och kläcker idéer som vi sedan analyserar och funderar på ett bra tag innan vi sätter igång.  Jag har många idéer och kan fundera på konstruktion men skulle aldrig klara av själva byggprocessen. Därför är en kärleksfull hyllning till min händige och fantastiska man på sin plats här. Med varmt hjärta tänker jag hyllningen och ni förstår!

Jag målade hyllorna i vår rödbruna kulör som återkommer överallt i huset. Men i vinterträdgården stänkmålade jag dem också med andra restfärger från huset. Den tjocka breda träskivan är gjord av skånsk ek och vi tycker det är så läckert med vankanten inåt rummet. Vi har båda ett inredningsintresse och en svaghet för formgivning och detaljer. Lampor är intressant för det finns en uppsjö lampor men de flesta är så himla fula i våra ögon. Hos Ateljé Lyktan i Åhus fann vi snygga och funktionella lamporna att hänga över disk- och arbetsbänken.
Under den tid av året då det är växter överallt har vi tre italienare som hänger mer mitt i taket, modellen heter Caravaggio, se bilder längre ner. I fönsterbänkarna valde vi svart skiffer som vi också har inne i huset och golvet är lagt med granitkeramik. Tio år efter vi hade flyttat till vår kulle kunde vi börja använda vinterträdgården. Och som vi trivs där!

På våren, i månadsskiftet april-maj innan växterna ska ut hamnar de på mellanstationer som verandan, växthuset, Kråkvinkeln (vårt uterum) och så städar jag ordentligt och när hösten närmar sig tar jag ibland in några växter i vinterträdgården som sedan måste flyttas in i huset. Ett pyssel men ett trevligt sådant. Att hämta in en välmående pelargon och låta den blomma vidare är inte fel, det fungerar faktisk utan vila för pelargoner.

Efter att ha höstat färdigt var vi i Stockholm i nästan en vecka och när vi kom hem så mottogs vi som ovan! Den största kamelian hade redan börjat sin blomning! Två blommor hade slagit ut och nu undrar vi hur länge blomningen kommer att fortgå denna gång. Förra året var blomningen riktigt långvarig, minst fyra månader!
IMG_20181113_112810796
Höstningen är över men inte själva hösten. Det är fortfarande mycket grönt kvar ute och enstaka stoiska rosor fortsätter att blomma lite glest.
Acer palatum ‘Seiun Kaku’ börjar troget skifta så här års. Andra buskar har redan tappat sina blad och idag regnar det på jord och växter allt förbereds för övervintring och vår. Visst är det fantastiskt!
Alla helgons dag idag, en fin tradition att tända ljus och lyktor för de döda man tänker på. Vi bor långt från våra men tänker på dem ändå när vi tänder ljus i kvällningen.

Fin höst alla!/Agneta

 

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

8 tankar om “Trädgården (32) …vinterträdgården

 1. Härligt! Vilken medelhavskänsla! Förstår att detta rum ger en lyckokänsla!

 2. Men så roligt, Marita, att se dig här! Ja, jag är verkligen glad över vår vinterträdgård. Ibland tänker jag att den skulle ha varit mycket större men det är nog tur att det är precis som det är. Det börjar bli dags att tagga ner lite – om jag säger så!
  Jag glömmer aldrig er trädgård!

 3. Vilket härligt rum.

 4. Ni har så fint överallt och detta rum är ju underbart! Det har jag ju sett med egna ögon!

  • Tack, Karin, trevligt att du tycker så!
   Ett underbart rum blir det särskilt när kameliorna blommar och när alla växterna har åkt ut på våren och det är sommar på gång! Men för all del det är fint att gå där och pyssla med P1 som sällskap!

 5. Så mysigt och vacker ni har det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s