Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

B12-brist en realitet

8 kommentarer

B12 låter lite som ett bombplan från det sorgliga Vietnamkriget eller något sådant. Istället för Vietnam kan man sätta in ordet VITAMIN före B12.

IMG_20180612_173628154

Brist på vitamin B12 kan få förödande konsekvenser. B12 behövs för produktionen av röda blodkroppar, det behövs för cellernas nybildning och ämnesomsättning. Brist på B12 kan bl a ge allvarliga skador på nervsystemet.
Kroppen kan inte tillverka  vitamin B12 själv utan vi måste få det i oss via maten. Genom att äta kött, fisk, ägg och mejeriprodukter får vi i oss B12.
Vi är av naturen allätare och inte vegetarianer eller veganer som en del tror. Jag känner flera som valt att undvika animalisk föda och självklart respekterar jag deras val.  Det viktiga är att särskilt veganer måste äta kosttillskott med vitamin B12 för att inte dra på sig allvarliga skador för resten av livet.

20180608 Dolomiti

Sent i höstas blev min brist på B12 helt uppenbar för mig. Jag hade långsamt märkt vissa förändringar i känslan av att vara jag. Jag menar den fysiska känslan men eftersom åren går så är det väl inte konstigt att man blir lite svag och att annat händer med kroppen.

20180529 Poppius i vas

En vinterkväll skulle jag hämta min man som var ute och åt julbord med arbetskamrater. Jag hade en längre tid haft yrsel och känt mig svag men inte klagat. Mina tår var ömma och brukade domna och ibland även fingrarna, jag tog det inte för så allvarliga problem men den här kvällen fick jag en fruktansvärd kramp i fötter och tår.

– Vad är det som händer? ropade jag rakt ut i min ensamhet. Krampen gjorde att tårna spretade uppåt. Smärtan var nästan outhärdlig. Jag försökte stampa omkring på golvet för att ”ruska liv” i fötterna. Den normala känseln försvann precis samtidigt från båda fötterna. Värst var det under fotsulorna och det tog tvärstopp precis där ett par gammaldags sockor brukar sluta en bit upp på vristen. Fötterna domnade, det stack och bråkade lika mycket på den vänstra foten som den högra.

20180611 Alred Colomb

Påföljande vardag ringde jag vårdcentralen och fick ganska snabbt tid till en läkare. Han frågade mig lite om olika saker och jag fick gå till laboratoriet. Efter provtagning och kort väntan på svar fick jag veta att några blodvärden var dåliga.

– Du har blodbrist och behöver B12, sa doktorn, du kan välja tablettform eller injektion.
– Vilket är det effektivaste? frågade jag fast jag egentligen förstod vad svaret skulle bli.

Jag fick receptet och hämtade snart min kartong med ampuller på apoteket och har just nu fått den tredje sprutan av distriktsköterskan. Var tredje månad tar jag en ampull till vårdcentralen och får en injektion.

20180611 John Davies
Vilken lycka att bo i ett land där man kan lösa ett ganska vanligt åldersproblem så pass enkelt! Om inte bristen på B12 upptäcks i tid så kan skadorna bli bestående. Då kan det till exempel handla om svåra nervskador.
Nu när jag precis har fått sprutan så väntar jag på effekten som ger mig en skjuts och gör mig pigg igen. Mot slutet, de sista två veckorna, så känner jag mig seg och konstig, tårna gör ont och  yrseln finns åter där. Nu frågade jag om det bara var något som satt i knoppen på mig men jag fick bekräftat att andra känner likadant. Depån är slut och man behöver påfyllning igen! Nästa gång jag träffar doktorn ska jag fråga om man kan förtäta injektionerna något lite. Jag har inte utforskat allt på nätet om B12 men det finns massor av kunskap att hämta där. Jag hade verkligen ingen aning om att man kunde få brist på något trots att man äter rätt typ av balanserad kost.

20180604 Rosa Officinalis

Någonstans läste jag att var femte person över 70 år har någon form av B12-brist. Jag hade ju ingen aning om att det var det som förorsakat mig en del problem. Det kan ha pågått en längre tid och jag hade bara tänkt att det hörde till det normala åldrandet. Kanske ska du kontrollera dina värden, även om du är yngre, det är lätt som en plätt med ett vanligt blodprov! / Agneta

IMG_20180607_100010117

PS Handfatsvasen har olika blommor hela året. Så här års går jag ut i trädgården och plockar något. På vintern botaniserar jag oftast inomhus, nyper av gröna blad och rar stänglar från blommande krukväxter eller nåra kvistar utifrån. Lev väl!

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

8 tankar om “B12-brist en realitet

 1. Ja, vilken tur att det finns hjälp att få så att man kan må som vanligt igen!!! Ha det så bra i den härliga sommaren och jag hoppas att ni mår bra både du och Mats!
  Kram Karin

 2. Jag noterar det där med B12. Kan vara bra att ha på klagolistan nästa gång jag går till doktorn. Man blir ju inte yngre med åren, så att säga!
  Trevlig helg
  Björn

  • Klaga över domningar, yrsel och känselbortfall… det finns massor med symtom. Men dumt att ta någon annans lista…hehe, däremot att be att de tar blodprov och kollar kan ju vara en idé om man inte känner sig riktigt okej. Ha det så bra resten av helgen!/Agneta

 3. Så bra att du fick det åtgärdat i tid och så bra att du skriver om det. Är ju också äldre. Nu ska jag kolla upp i vilken mat man hittar b12.
  Och väldigt vackra blombilder förstås!

  • Animaliskt föda; mejerivaror, kött o fisk.

   • Ja, jag såg det. Äter mycket sånt. Men får kanske se upp. Måste medicinera för att ta ner magsyran på grund av mellagärdesbråck och jag läser att låg magsyra eventuellt påverkar upptaget av B12 negativt. Jättebra att bli påmind. Om det är så borde B12-prov ingå i proverna jag tar på vårdcentralen, men det kan jag nog inte lita på.

   • Det kan man väl be att de kontrollerar!? Intressant är det i alla fall o stå på dig angående provet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s