Idag är det första februari och igår tog jag alla foton när solen sken. Jag själv passade på att tanka D-vitamin.

Det är så roligt att titta runt i trädgården och ana vad som komma skall. Jag gör en liten frågesport där jag frågar efter de svenska namnen på olika växter. Du gissar och under sista fotot finns svaren! Ett axplock av växter från vår trädgård så som de gestaltar sig på vintern. Skriv upp på en lapp så du inte tjuvkikar! Frågorna står ovanför fotot eller fotona!
FÖRSTA: Vilket träd har den här stammen? Ett lite ovanligt träd med ett rart namn. Titta på högra bilden! Knopparna ser ut så här! De är små.


ANDRA: Ett ungt träd med fin blomning och sen något ätbart som går att odla här i zon 1. Vi bara hoppas att det tål den här vintern.

TREDJE: Den här busken kommer snart att blomma med blekgula små kvastlika blommor. Buskens artnamn på svenska är helt missvisande och förleden blandas ofta ihop med en annan buske.


FJÄRDE: Vad heter växten? De här bladen håller sig vintergröna och är fina att plocka in och sätta i vas. Växten har några olika intressanta faser. På sommaren, efter blomningen med stora segelliknande höljeblad, försvinner allt ner i marken och upp kommer korta stjälkar med rödgula bär.

Här nere finns ett bildspel med fyra bilder. Den femte frågan är den som hör till den första stora pricken och så vidare.
FEMTE: Vilken grupp av blommande växter räknas den här knappt utslagna blomman till?
SJÄTTE: Det här var ett praktexemplar av en buske med mörkröd bark. Två gånger har rådjuren fejat och gnagt sönder växten. Förleden syftar till en sorts byggnad och arten kommer sist.
SJUNDE: Det här är en gren av något ska bli ett träd med ett roligt namn.
ÅTTONDE: Många tycker att det här trädet, närmast kameran, någon gång under sommaren doftar pepparkakor. Jag har aldrig upplevt det!
Här nere är ett foto mot ostnordost precis utanför vår tomtgräns. Öppna vidder i ett jordbrukslandskap och under fotot har du svaren på vad det är för växter.
Jag har inga tillgängliga bilder på växterna i sommarskrud just för tillfället. Kan kanske bli 😉

Första: Humlebok
Andra: Nektariner
Tredje: Trollhassel (som inte är någon hassel alls. Ormhassel, som är en hassel, får tyvärr ofta felaktigt heta trollhassel.)
Fjärde: Italiensk munkhätta (med varigerade blad.)
Femte: Julrosor
Sjätte: Näsduksträd
Sjunde: Pagodkornell
Åttonde: Katsura
Nu går vi mot ljusare tider på alla sätt och vis! Lev väl och snart blomstrar vi!/Agneta
1 februari, 2021 kl. 7:16 e m
Jag var helt borta vad det gäller allihop. Men som gamle Stenmark sa: ”Man kan ju inte vinna jämt!” Jag väntar bara på vårens blåsippor – dem känner jag igen!
1 februari, 2021 kl. 11:34 e m
Det här blev onödigt svårt men ibland är det kul att testa. Jag bad ju inte om de vetenskapliga namnen iaf!
2 februari, 2021 kl. 1:28 e m
Jättekul, men gick bet på det mesta. Borde ha kunnat trollhasseln!
Ha det så gott!
3 februari, 2021 kl. 10:21 f m
Hej, kära Eva! Bra försök i alla fall! Det är inte lätt att svara när det är vinterväxter på ganska usla foton! Jag har rätt många udda växter och tycker det är skojigt att berätta om att de finns.
Ha det gott själv!
2 februari, 2021 kl. 3:59 e m
Svåra frågor! Jag kunde bara julros och munkhätta!
3 februari, 2021 kl. 10:25 f m
Hallå Karin, tack för sparken i baken, det var bra för mig att komma till vävstugan! Två-tre växter är nog de bästa resultaten så julros och munkhätta är BRA! Kul att några på FB och här faktiskt har prövat sina kunskaper!
Hälsar Agneta
3 februari, 2021 kl. 9:12 f m
Kul quizz, men det blev inte många rätt. 🙂
3 februari, 2021 kl. 10:31 f m
Hej Meggie! Vad roligt att du testade dina kunskaper eller gissningar kanske eftersom några foton var rätt usla. Jag tänkte att ihop med beskrivningar så… men begriper att det är svårt. Vi har inte bara de vanligaste växterna här i trädgården. Nu väntar vi på fler allt ljusare dagar! Hälsar Agneta