Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Fågelskådning

Lämna en kommentar

Storstadsflickan i mig känns långt borta både i tid och rum. Samling på kyrkbacken för fågelintresserade med kikare och fika i lilla ryggan. Jag känner igen några ansikten och andra är nya bekantskaper. Vi klämmer in oss i några bilar och kör bara några få kilometer närmare havet intill Abbekås.
Solen skiner och Gustav Tallroth, ideell kommunornitolog i Skurup, tar det mjuka kommandot och berättar om biotopen där vi står. Egentligen är det en ganska smal men lång remsa mellan kusten och den uppodlade jordbruksmarken, som är finfina fågellokaler för diverse småfåglar och andra bevingade individer.

 

Jag som har gått, cyklat eller kört ‘överallt’ har aldrig varit just här. Betade marker, risiga och skyddsvärda gamla rosenbuskar är en alldeles underbar bit natur inte alls långt hemifrån. Under några timmar hör vi olika sångare, ser svartvita flugsnappare, steglits, grågås i skyn, häger, svalor och en mellanskarv – på den yttersta grenen på ett litet träd. Vi hör varken gök eller näktergal som tydligen redan har anlänt till bygden. Den bästa morgonen är när ytterdörren slås upp mot näktergalens sång. Snart så!

 

 

Däremot hör vi den silvertunna sången från en liten gulhämpling. Gustav berättar att endast ett fyrtiotal häckande par finns i Sverige och ett av dessa par häckar mycket nära där vi just då befann oss. Tänk att en så liten fågel med silvertråd i strupen kan väcka pirriga känslor hos oss rationella varelser! Den skulle bara veta. Gulhämplingen gäckar oss och visar sig inte.

 

En deltagare delar med sig av sitt historiska kunnande; i hagen där vi stod hade ett arkeologiskt fynd, drygt 1 800 år gammalt, gjorts – nu i modern tid, det var fler väl bevarade saker som hade tillhört en man som hade varit romersk legosoldat – då för länge sedan – saker som legat under en sten och vid något tillfälle grävts fram. Soldaten själv hade blivit bränd efter sin död – om jag nu uppfattade det hela rätt. Spännande tankar med långa perspektiv på människans liv förr och nu.

 

När Gustav delgav oss en hel del intressant forskning om vilka faktorer som spelar roll när fåglar ska flytta från vinter och kyla, så väcktes många reflektioner och tankar till liv. Tänk så mycket spännande man bara snuddar vid så fort något lite okänt presenteras mer ingående! Jag som är så nyfiken och vill veta!

 

Vid Skivarpsåns mynning vände vi åter mot bilarna berikade med upplevelser, ny kunskap och enkel men fin gemenskap! Tack, alla gamla och nya bekantskaper, lev väl och blomstra!/Agneta

 

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s