Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Gamla Kassan och kossor

6 kommentarer

Kassan är ett vackert hus från 1700-talet vid vattnet  i Landskrona. Varje år öppnar ägaren det gamla huset för julmarknad. Det är välbesökt och omtyckt.

img_5912

För ganska många år sedan var vi på en visning av detta speciella hus. Joakim Bengtsson, antiknörd och som fortfarande äger huset, visade allt han hade låtit göra med huset och historien bakom och vilka visioner han hade med huset. Kvällen avslutades den gången nere i källarvåningen med en god måltid i valven. Vi var helt uppfyllda av berättelser och miljön och åkte hem mätta, nöjda och upplivade.
Jag har aldrig kunnat släppa det där huset, historien bakom, alla originella idéer, de överfyllda fönsterbänkarna, hyllorna och alla detaljer, den skojfriska, fantasifulla OCH ibland eleganta inredningen, trapporna, vinklarna och vrårna. Ja, ALLT!

Trots att jag normalt inte älskar julmarknader så ville jag så gärna komma tillbaka för att få kika in i härligheten ytterligare en gång. Först tog vi en runda utomhus på innergården. Det var trivsamt och fint på alla sätt och vis! Mycket folk och  mest överraskande var  de handvävda sjalarna från Laos!

kassan-sjalar-fran-laos-medium

Min svärdotter är från Laos och vi har besökt landet och jag har sett hur flickor och kvinnor sitter ute under tak och väver. Det var igenkänning men jag köpte ingen sjal eftersom jag redan har några. Jag köpte ingenting annat heller.

Till vår besvikelse så var många av de mest intressanta rummen avstängda. Vi förstår ju varför när man såg strömmen av människor som kom för titta, handla av utbudet och inte minst fika nere i källarvalven. Det var så tjockt med folk där att vi avstod från köandet och kaffet. Det var lite jobbigt för hela huset doftade av saffransbullsbaket som pågick i köket .

Var kommer rubrikens kossor in kanske du undrar. Kassa och kossa är ju ord med allitteration och det gillar jag men så här enkelt var det….
Vi körde hem och valde vägen över Revinge hed och där går ofta enorma mängder med kor och betar. Och jag kände att jag blev så glad när jag såg mängden djur över detta stora område. Det var flera hundra djur som gick där och någon släntrade över vägen och valde betet på andra sidan. Trots att månaden heter november så verkade de  hitta något mumsigt  på marken. Jag blev barnsligt glad och nöjd av att bara få köra försiktigt förbi och titta på dessa djur. Fria från förställning men idisslande sina tuvor utan stress och, vad jag föreställer mig, alldeles fria från den sortens bekymmer som varje människa dras med!

Här nedan kommer en skylt om Gamla Kassan som ingen kossa skulle besvära sig med att läsa. Fast jag gjorde ju det förstås!/A

gamla-kassan

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

6 tankar om “Gamla Kassan och kossor

 1. Hej Agneta!

  Som alltid när du tar till pennan så blir det intressant och du hanterar kameran också, trevliga bilder. Som miljö- och klimatintresserad är jag inte heller så förtjust i allt som säljs utan skiljer mellan det jag behöver och det jag vill ha. Jag är en lågpresterande konsument och trivs med det men om jag hade besökt denna julmarknad tror jag att någon av de vackra handvävda sjalarna hade följt med mig hem.

  Revingehed är ju näst intill världsberömt för sina betande året runt kossor! Det skulle jag vilja uppleva någon gång, har aldrig varit där.

  Hälsningar

  /Gunilla

 2. Tack, Gunilla, en lågpresterande konsument var ett bra uttryck! Jag tror att du är en konsekvent människa som följer samvetets påbud. Om du kommer till Skåne så ska du absolut besöka Revinge hed. Vackert vilken årstid som helst! Och om du/ni är i trakten så kan du köra ett par mil söderut och hälsa på hos oss inkonsekventa typer!
  30-november hälsning från Agneta

 3. Her var meget fint at kigge på! Det var tydeligvis det sidste julemarked i Gamla Kassan – det var jo synd, det ser vældig hyggeligt ud på billederne.
  Revingehed har vi ikke set, men vi har været tæt ved flere gange, kørt på veje, der tidligere har været lukket for almen bilisme, syd om Vombsjön, forbi de store, øde militærområder og videre gennem Södra Sandbyn. Dér vil jeg også gerne cykle! Men uanset transportmiddel vil jeg gerne se på gumlende kør.

  • Revinge hed… men det finns vägar som aldrig har varit stängda, Margit! I alla fall inte under de drygt 20 år som vi har bott här! Jag kan visa på kartan vid tillfälle! Din cykellust måste vi åtgärda det kommande året! Vi tar väl Fyledalen först… Då ska vi ha med fika så vi också har något att gumle på!
   Jag visste inte att det var sista året med julmarknad i Gamla Kassan. Vet du varför?

 4. Jeg kendte ikke ”Gamla Kassan” før du skrev om den. Så jeg googlede og fandt dette:
  http://www.hd.se/2016-11-20/sista-julen-i-gamla-kassan
  Den vej, jeg tænker på, er den som går syd om Vombsjön, og som man for nogle år siden kun måtte køre på, om man var ‘behörig’. Vi satte os til rette i bilen og så meget behørige ud – en fin vej gennem skoven, som fortsætter ud i det store, øde hedelandskab. Vi har bare ikke været så langt nordpå som til de gumlende køer. Det kommer!

 5. Tack, nu har jag läst din länk! Redan när vi var där för många år sedan pratade Joakim om att sälja om han hittade rätt köpare… men julmarknaderna är ju hädanefter över förstår man. Det var ju bra att vi åkte då så att jag fick se den läckra fastigheten igen…men många bostadsrum var ju inte tillgängliga.
  Den skogsvägen har vi också kört och sett behöriga ut…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s