Pensionär, nyss pensionär!

Om livet som nybliven pensionär!

Vad är det med män?

11 kommentarer

Så ställs frågan öppet då och då i min närhet och på mediala platser. Alltför många terrordåd och våldsbrott har ägt rum på kort tid och nyheter i radio, TV och tidningar svämmar över av berättelser om övergrepp, våldsdåd som dödar och förstör. Jag kan inte förbise dessa attentat och sexuella övergrepp. Det går inte att blunda och låta sommaren släta över allt. Jag måste lufta mina enkla och kanske något naiva tankar.
Kvinnor begår ytterst sällan liknande dåd. Så vad är det med män? Vissa män är det på sin plats att tillägga.SONY DSCMan ska aldrig generalisera men jag vet hur det är med de män jag känner mycket nära eller de som finns i min bekantskapskrets! De männen är alldeles normala och fungerande och tar sig samman och löser problem om de har några. De löser naturligtvis problemen utan våld och förhoppningsvis genom samtal med någon närstående eller likasinnad.
Skor jobbardito.JPGDe flesta män jag känner är varma, upplysta och tillmötesgående. De är medvetna om människors lika värde och är generösa och tillåter andra människor ha sin egen tro och sina egna åsikter, de följer med vad som händer i världen och blir förbannade när de hör om dumheter som andra män gör. ”Kastrera den jäveln” är en spontan reaktion jag har hört från en normal pappa men det betyder inte att han själv ville se till att straffet verkligen genomfördes.
SONY DSCDe flesta män som jag känner har vänner som de gillar och gör trevliga saker med då och då, de älskar och respekterar sina sambos och skurar badrummet utan diskussion för att det är bara sånt jobb man delar på, trötta fruar uppskattas och kan överraskas och få njuta goda frukostbrickor! De flesta små barn som jag känner och hör talas om får under en tid ha sin föräldralediga pappa hemma, de där förskolebarnen blir hämtade på förskolan av en storebror, pappa eller en morfar och sjuåringarna får läsa läxan för en lyssnande far eller farfar.
Det är normalt idag i vårt moderna land och görs av plikt och kärlek i en lagom blandning!SONY DSCSå där fortsätter det med omtanke och omsorg  för växande barn, tonåringar och unga vuxna…far och son delar tankar om livet, morfar och barnbarn bygger upp en gemenskap med respekt för varandra. Jämlikhet kan vi också kalla det för.SONY DSCVisst finns det, även bland män som jag känner, de som lider av någon slags tillfällig frustration eller som drabbas av depression. De blir förbannade på sin partner, gör dumheter och tar ett glas för mycket, äter fel och är allmänt mänskliga…och önskar att de vore någon annan stans eller äntligen fick ett jobb eller hade ett annat jobb, en annan flickvän/fru/partner och så vidare – men vi vet alla vad dessa män INTE gör trots nedstämdhet eller frustration — inga övergrepp alls mot någon annan människa!SONY DSCDe är intelligenta och slåss i de stunderna med sina egna tankar därför att de vet att vänskap och kärlek är större, starkare och bättre än våld, hat och förstörelse. Kvinnor och män borde vara oslagbara tillsammans! Inte bara för dig och mig utan för alla! SONY DSCOch jag antar att det är så de allra flesta tänkande och kännande män är och därför önskar jag att alla ni vanliga vänliga män orkar förklara detta för de andra männen som uppför sig som idioter på musikfestivaler, på offentliga platser, i hemmets ”lugna vrå” och ofta i skydd av mörker precis var som helst i samhället!
Jag begär inte att ni ska nå dem som tillverkar bomber och…nej, det gör jag faktiskt inte./ASONY DSC

11 thoughts on “Vad är det med män?

 1. Som så ofta, Agneta, så fångar dina ord en känsla på pricken. Så bra skrivet. så fina bilder! Kramar!

 2. Bra skrivet Agneta. Vi behöver avståndstagande från alla, inklusive vår nära män. Konstig diskussion i media just nu där hela sanningen inte alltid får sägas. I vilket samhället har det gynnat utvecklingen? Det skapar ju bar fler osanningar.

  • Ja, det håller jag verkligen med om! Äntligen har kvinnor börjat anmäla sånt som borde ha anmält sedan ”urminnes tider”! Sen att de anmälningarna kommer i en tid när vi har många nyanlända här är kanske ett problem eftersom många tillskriver dem alla övergrepp.

 3. Dina ord tillsammans med bilderna blev ett, får tankarna att snurra. Man undrar varför………….. Kram Åse

 4. Kloka tankar som vanligt!!!! Och väldigt fina bilder! Kram

  • M lånade ut sina skor utan att veta till vad…jag blev själv nöjd med att idén fungerade!
   Tack, Karin, jag läste din rekommendation rakt igenom. Vilken bok och vilka bilder jag har kvar!

   • Så härligt! Jag har just läst ut ”Ljuset vi inte ser” och den var ju verkligen också fantastisk! Kunde inte lägga ner boken!

    Mannen och jag hade en intressant diskussion igår om ditt inlägg! Första kommentaren från honom ( på skämt) var att vi andra är tofflar! Sen kom vi in på intressanta tankar om vad vårt historiska arv kan betyda. Dock kan man ju inte leva kvar på detta i dagens samhälle. Sen handlar det ju en del om olika kulturers syn på kvinnan. Det finns mycket att fundera över men faktum kvarstår ju att det är en våldsam värld vi lever i!

 5. Det är härligt att ha en bra bok till hands för både kropp och själ!
  Vet du jag blir så glad att du o din man kan diskutera innehållet i det här inlägget. Det känns så levande och roligt! Det finns mycket att fiska i om kvinnans historia och apropå böcker så har jag en mycket läsvärd trio med böcker om svensk kvinnlig historia. Du kan få låna första och se om du gillar den… Kvinnan finner en följeslagare, Kvinnan börjar vakna är den andra och Kvinnan söker sin väg är den sista. Jag läste dem på 70-talet och tror att de håller! Du kanske redan har läst dem!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s