Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

I morgon, 14 september, röstar vi!

10 kommentarer

Jag har sett några partiledardebatter och lyssnat på radion och bildat mig en uppfattning. Jag har aldrig tyckt om när människor är uppenbart dumma mot varandra och hånar varandra därför gillade jag den ganska ordnade debatten på TV igår kväll. Fast jag somnade visst mot slutet. Jag blir trött av sifferexercis där perspektivet man har påverkar hur man läser och tolkar dem. Det jag har saknat på uppfarten till valet är visioner och ideologiska debatter, som någon sa:Lite passion i politiken skulle inte skada.

Jag har så svårt för att politiska debatter ska bedömas och utvärderas som om det är boxningsmatcher, det är inte politiken som bedöms utan vem som är mest slängd i käften eller har en slipad attityd – för mig känns det barnsligt att utkora vinnare och förlorare. Vem är objektiv nog att göra det? Det finns INGEN som kan sägas vara helt neutral i en sådan bedömning. Jag tror att de flesta av oss har en inre kompass som inte snurrar 360 grader utan svajar lite mellan några näraliggande grader som mellan SSO och SO ungefär. Det där är alltså inga partibeteckningar utan väderstreck 🙂 !

Efter valet ska utgången få avgöra hur politiken bedrivs. Det är demokratins kärna. Jag har inte gillat blockpolitiken och vill inte ha två block som till slut låser väljarna in i ett USA-liknande system. Jag har hjärtat till vänster och väljer efter det men respekterar absolut andras åsikter och tror att vi MÅSTE samarbeta på olika sätt inom eller över blockgränserna. Ett land kan komma långt längre om man släpper pajkastning och resonerande tittar framåt. Vi har alla möjligheter i vårt land att utveckla samhället i en positiv riktning. Jo, jag menar att det är en fråga om VILJA! Alla säger sig ju vilja jobba för ett bättre Sverige så låt oss göra det! Alla människor behöver ju…ja ni vet!

Det jag är rädd för i detta val är ulven i fårakläder som vill bli herde åt en skock svansande får. Oj, nu blev jag visst lite elak själv men ulven är enögd men har en slipad attityd och är samhällsfarlig trots sin fårförklädnad. Välj bort honom!

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

10 tankar om “I morgon, 14 september, röstar vi!

 1. Ja, som sagt är den stora dagen i morgon. Jag ska vara ärlig och säga att jag inte har följt några debatter eller partiledarutfrågningar – jag orkar inte med det! Jag röstar efter mitt hjärta! Fast just i år funderar jag på att kanske rösta taktiskt med tanke på ulven i fårakläder!

 2. Ja, gör det! Men det vete katten vilket som är mest taktiskt men rösta måste man!
  Jag hörde en reporter fråga några ungdomar om de var intresserade av politik. – Nä, jag är intresserad av bilar…
  Haha, men jag sätter skrattet i halsen!

  • Nej, detta valet tycker jag nästan känns lite oroligt! Och jag har lite dåligt samvete för att jag taktikröstade och inte enbart gick på mitt hjärtas röst. Fast jag var i alla fall på ”rätt håll” enligt mitt sätt att se. Jag är också nöjd över att åtminstone mina ungdomar har en åsikt – men så pratar vi också politik ganska så ofta här hemma.

 3. Jo, rösta måste man! Men jag är lite rädd för vad som kommer sedan. Tyvärr finns det ju inga enkla lösningar, varken på skolan eller vården. Jag tror inte att vi kan hoppas på att politikerna fixar allt åt oss.

 4. Har redan röstat, bestämde mig för rätt länge sen, har bara tittat på en enda partiledarutfrågning nämligen med honom som jag bestämt mig för… så då behövde jag ju inte bli vankelmodig utan konstatera: Jag skriver under på – nästan – allt han säger. Lätt som en plätt!

 5. Vi har diskuterat mycket politik hela kvällen, i princip, och jag inser att detta valet känns extra på något vis.
  I morgon är inget löst men kanske kan någonting nytt börja om det skulle uppstå kaos och turbulens. Jag vet inte hur det ska bli men i morgon röstar vi och sedan tar jag tåget till dig Lotta L. så får vi ha valvaka med te och skorpor!

 6. ….og så blev det mandag og en ny regering er ved at gøre sig kampdygtig – skal jeg gratulere?
  Jeg giver dig helt ret i dine overvejelser om blokpolitik, Agneta.
  Her i Danmark, drev den tidligere (blå) regering blokpolitiken benhårdt ved hjælp af Dansk Folkeparti (Sverige Demokraternes så kaldte danske søsterparti). Og som således ikke behøvede at tage hensyn til den del af folketinget / befolkningen, som har hjertet siddende i venstre side af kroppen. Og man tænker: jamen, hvad med alle os? Vi er her jo stadig, I er da også VORES regering!
  Den nuværende socialdemokratisk ledede regering har ønsket – og på grund af den parlamentariske situation også været tvungen til – at bryde med blokpolitiken,. Det får den nu ikke mange lovord for, men bliver hånet, beskyldt for løftebrud, kaldt ”blå” og forræderisk og meget andet slemt.
  Det bliver spændende, hvordan kommer til at gå for Jer.
  Jeg ønsker Jer alt godt med den nye regering – og ja: jeg gratulerer!

 7. Tack, Margit, för ditt perspektiv och jämförelsen med Danmark är intressant. Jag tror att detta blir svårt och tufft för de som kommer att styra men önskar att goda krafter tillsammans vill göra Sverige bättre. När det är så här jämnt måste samarbetsviljan fungera men ett är säkert, jag ser det inte klart eftersom de borgerliga partierna vetkar stelbenta.

 8. Trots att jag inte bor i Sverige följde jag valet med spänning och det gick ju inte så bra. Tyvärr får ulven ett allt starkare grepp om folket och det gäller även här i Finland där Sannfinländarna är det tredje största partiet. Ibland måste man taktikrösta tror jag tyvärr, även om det är sorgligt att det behövs.
  Du har en väldigt vacker trädgård. 🙂

 9. Så trevligt att du tittade in här, jag hade ingen baktanke med min kommentar så det blev en kul överraskning!
  Jag har förstått att sannfinländarna är av samma skrot och korn som SD-folket. Kanske många upptäcker deras brister under kommande period och lämnar dem efter att ha visat sitt missnöje detta val. Skadan är redan skedd och jag undrar vad som kommer att hända nu!

  Off topic; jag kommer att skriva om mitt bokintresse. Det står på listan som jag fyller på med saker jag vill skriva om. Min blogg är ju mitt sätt att berätta om att man existerar i nuet och det som varit, i verkligheten och i fantasin… Kort sagt jag skriver om det som är viktigast för tillfället. Det är skönt att andas fritt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s