Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Trädgården (6) misstag och planteringsiver (andra)!

9 kommentarer

Det är otroligt så många vackra misstag jag har gjort i den här trädgården. Först ÄR det ju alltid bara vackert när plantan är efterlängtad och nyplanterad och man sätter sig ner på en stol och väntar på att den ska växa till sig och bli stor! Jag tänkte visa några foton av växter som man visst ska ha i sin trädgård bara man är medveten om hur de uppför sig. En del har helt enkelt ingen hyfsning utan man måste antingen vara på dem i ett eller ha dem avgränsade på något sätt eller som solitärer.
Att avgränsa växter med hinder, rotspärr, för rötterna är inte så svårt att göra men det är ju många växter som sprider sig med frön. (Då får man ju vara snabb att klippa blommorna så snart det är överblommat). Likaså kan man gräva ner en kruka, utan botten, i rabatten utan att det känns övermäktigt jobbigt. Däremot känner jag ett förtjusande par i Österbotten där mannen har grävt ner hela vattentunnor, såna blå, för att hålla växterna på plats! I det här fallet handlade det om rosor och det är ju ett beundransvärt företag.
Förut visste jag ju naturligtvis inte vilka växter som sprider sig på vilket sätt och eftersom jag ibland är som barn ‘kan-bäst-själv’ så var jag dum nog att inte efterforska svaret på frågan som jag borde ha ställt eller om jag fick veta så tänkte jag: den håller jag efter, så klart!.
SAMSUNG DIGITAL CAMERA På bilden är en rabatt med allehanda växter som jag tycker mycket om. Det lyser lite gult längst fram och det är Lysimachia ciliata ‘Fire Cracker’ som jag mest planterade för bladverkets mörkröda färg. I dagens läge har den i princip tagit över hela rabatten! Den är lätt att dra bort men den återkommer alltid. Vill man ha den i en rabatt så får man helt enkelt vara ihärdig och dra bort de flesta plantorna på våren och försommaren. Astranthia major, stjärnflocka, fröförökar sig mycket och den kan också helt ta över en rabatt och tro inte att den frågar om lov! Den är ljuvligt söt och nu finns det många olika sortnamn som mer håller sig på sin plats, men de ser ju annorlunda ut. SAMSUNG DIGITAL CAMERA
Vitlysing, Lysimachia clethroides
En annan besvärlig men riktigt vacker typ är Lysimachia clethroides, vitlysing. Den böjer så fint på nacken och har en fantastiskt lång blomningstid. Jag grävde bort den från platsen vid springbrunnen på innergården och satte några plantor som solitär på ett helt annat ställe. Där trivdes den inte… och här kom den tillbaka. Det är inte lätt att få bort rötter från ett ställe där det är ett virrvarr av rötter under marken. Vitlysingen är också lätt att dra bort men ihärdighet ska till om man bara vill ha den i en liten mängd på ett visst ställe. Ge den stor plats där den inte konkurrerar med andra är väl mitt råd. Jag ska lyssna på mig själv och ska göra ett försök till att få bort vitlysingen helt och hållet för jag vill ha ner höjden på den här rabatten.SONY DSC På innergården växer vitblommande röllikekrage, Tanacetum macrophyllum. En gång såg jag en hel trädgård med bara såna och borde ha blivit varnad. Men det såg ju maffigt ut just då när alla ruggarna blommade. Den sprider sig lätt med frön så den hittar man överallt där det är en öppen bit jord. Dra bort. Lätt som en plätt. Klipp blomställningarna i tid! SAMSUNG DIGITAL CAMERASAMSUNG DIGITAL CAMERA En av mina första trädgårdskärlekar höstanemonen såg jag som ung hos mina barns farmor, Anemone hupehensis, som är en underbar växt på rätt ställe. Jag tog in den på innergården och den tar över en hel hörna och förstör väldigt mycket i sitt behov att breda ut sig. Visst känner man såna som vill bre ut sig på andras bekostnad. Rötterna är svåra. I skogen, där vi tog bort 30 granar, får de växa fritt på flera ställen. Hur trevligt som helst och den börjar blomma i juli och håller på i minst ett par månader!
Även om vi har ett utsatt väderläge här nere på sydkusten så odlar vi i zon ett. En del spännande växter går att odla här och en av dem såg jag för första gången på Bornholm. Den växte högt i en pampig bok och klädde in en stam, Jag satte den därför mot en gammal avsågad gren och ledde upp den mot ett
äppelträd! Inte smart eftersom jag hade sett hur stor den kunde bli. Jag talar om Akebia quinata, jag har inte hört något svenskt namn på den. Vackert ljusgrönt bladverk, väldoftande underliga vaxartade blommor. Den finns i mitt pladdergalleri förresten. Ett aktuellt inlägg i den politiska debatten!
SONY DSCSAMSUNG DIGITAL CAMERA
Vilket är nu mitt största misstag? Kanske rosengången som placerades lite tokigt med tanke på solens gång eller att välja en skogsklematis, Clematis vitalba och plantera den intill en vacker prydnadsapel. Jag tänkte att det kunde vara vackert med en vit sensommarblomning invävt i prydnadsapeln mörka bladverk. Pyttsan, allt man ser nerifrån är som en stor vit babyhjälm på det stackars trädet! Jag har minsann sett hur den har börjat infiltrera den bakomväxande rönnen också. Aj, aj, aj! Det måste till en utryckning och nermontering! Round Up, viskade någon i mitt öra men jag, jag odlar ju giftfritt!
Vilka misstag med trevliga och efterlängtade växter har du gjort? Såna som man glatt sig åt och ivrigt har grävt ner och fantiserat om hur det ska se ut om några år men som…ja, du vet!

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

9 tankar om “Trädgården (6) misstag och planteringsiver (andra)!

 1. Hej! Hittade hit via ditt inlägg på allt om trädgårds forum.
  Stjärnfolocka, där sa du något… jag har inte riktigt reflekterat över det förr, men jag får nog gå ut och dra lite småplantor där, ja.
  Misstag: När jag gjorde min första rabatt här (fanns inget när vi flyttade in för 15 år sedan, bara tistlar) tyckte jag att det var Såååååå fint med alla blåa blåklockor längs med de lantliga vägarna. Och det var ju gratis att hämta dem…
  Samma sak med de underbart vita små fina tussingarna (Bellisbellis?)… som sedan har fullkomligt tagit över gräsmattan.
  Men sen är jag sådan att jag nog planterar för mycket i rabatterna redan från början så att de små plantorna växer upp till sina naturliga storlekar och därefter växer in / kväver varandra. Där har jag mycket att lära…

  Mysig blogg, jag återkommer gärna!!! Visst är det härligt att kunna berätta om sin trädgård i både text och bild. Både det man gör rätt och det som man har mycket kvar att lära 🙂
  Jag har länkat till min.

  MVH
  Nilla i falköping

 2. Att hämta gratis i naturen är ju inte så dumt om man vill ha några tusenskönor eller en blåklocka, helst flera, i sin trädgård. Det blir tyvärr ofta massor…
  Jag planterar också för mycket för jag tycker inte om bar jord men jösses vad snyggt det är när varje växt är definierad…
  Jag är ganska kluven men gillar bäst när väven är snyggt blandad med återkommande grupper men så lär jag aldrig få det!
  Jag tror att jag har varit och nosat på din blogg! Nu satt jag vid datorn före lunch så nu ska det bli trädgårdsarbete! Jag läser alltså gärna senare idag!

 3. Stjärnflocka – så konstigt! Hemma i min trädgård håller de sig så ordentligt där de ska vara och har så gjort i många år! Däremot har jag kämpat med att bli av med praktlysing. Den fanns i trädgården när vi flyttade hit och jag tycker den är ful! Såpnejlika förförde mig med sin doft men höll på att ta över helt. Höstanemon har jag också försökt att få bort från en rabatt och har i flera år grävt upp nya plantor. Jag fick någon sorts malvor av min svärmor en gång för mer än 20 år sen. Sen hörde jag i ett trädgårdsprogram att ”malvor var som ogräs”. Novis som jag var tog bort de vackra malvorna. Men flera år senare tittade de upp igen och nu är jag så glad över dem. Nog är de nästan som ogräs men jag drar gärna upp dem där de inte behöver vara och sparar de andra och tänker på svärmor!

 4. Din stjärnflocka är snällare än min… Eller så har du en nyare sort som håller sig mer på mattan! Malvor kan vara som ogräs men de flesta är ju så söta. Jag menar att man kan ha de här växterna bara man vet vad det innebär. Jag skulle ju kunna räkna upp många fler men det blir ju lite tjatigt…praktlysing gillar jag inte men i ett hörn i en vild trädgård kan den säkert ha sin plats. Jag har en favoritlysing som inte sprider sig. Det är Lysimachia ephemerum, silverlysing. Den är inte så vanlig men mycket odlingsvärd.

 5. Nilla, jag vet inte om du tittar här igen men nu har jag tittat, beundrat tomt och dammar, läst och haft det trevligt på din blogg MEN jag gick vilse! Hamnade hos nån annan och sen fastnade jag i spelreklam… Inte kul.
  Hittade dock ingen färsk text om trädgården! Jag kanske behöver en guide 😉 ! Jag mejlar dig så fort jag har tid!

 6. Lika trevligt som vanligt att läsa din blogg och se dina fina bilder! Jag har också gjort många ”dumheter” i trädgården genom åren. Det allra värsta var nog knölklockan då för ca 30 år sedan, blev varnad men den var ju så vacker.
  Anemone canadensis var misstag nr 2, den tog t.o.m. för sej på bekostnad av knölklockan. Oj, vad jag jobbat med att utrota dem. Anemonen har jag kvar i ett litet hörn med rotmatta runt (för den är ju ändå så fin).
  Här växer däremot höstanemonen mycket sparsamt, överlever nätt o jämt.
  De vi har massor av (som du kanske såg) är Digitalis, Anisisop, Myskmalva , Purpurklätt , Mattram och vita Hornviolen ‘Cornetto’. Jag älskar alla dessa men river bort massor efter blomning.
  Ha det gott!

  • Välkommen Inga-britt! Så roligt att du delger dina erfarenheter. Alla du nämner är fina och odlingsvärda! Jag skrev inte om alla fina växter med invasiva tendenser för det skulle bli så tjatigt. De vackra kan man ju begränsa på något sätt och njuta av i vetskap att man fixar dem. Men jag jag har gett somliga för stor frihet.
   Jag såg allt vackert ni hade och inget annat! Ha det gott och hälsa!

 7. Här har jag alldeles nyligen ägnat mig åt att rycka upp stjärnflocka som utan att fråga om lov ockuperat ett stort område bakom mitt lilla växthus. Nästa steg blir att gräva upp rötterna och lägga markduk och flis. Stjärnflocka är fin när den har lite mera färg, den här är väl den ursprungliga som är ganska dassig i färgen tycker jag.
  Jag ångrar att jag planterade in en hög höstaster som jag hittade vid järnvägen, den är ljuslila och ganska trevlig sent på året när inte så mycket annat blommar men den är alldeles för invasiv och tränger sig fram överallt, jag får ständigt begränsa den. När den har blommat färdigt tänker jag försöka utrota den, men den blommar sent, har inte börjat än.
  Praktlysing gillar jag faktiskt, visst får man rycka upp den här och där men jag har inga problem med den. Nåt jag inte gillar är rödbladig revsuga för den är snabbt ute i gräsmattan och det ser inte alls kul ut! Den har jag försökt bli av med länge men den dyker upp ideligen.
  Ja, det finns säkert mer jag retar mig på att jag har bjudit in, en del har jag ju verkligen aldrig bjudit in, dom bara våldgästar år efter år: Knölklocka, såpnejlika, nässlor, kirskål… En kamp!

 8. Vad flitig du är i trädgården, Lotta! Jag tycker om den där ursprungliga stjärnflockan…men den ska inte tro att den får äga rabatterna! Jag hade ett område rödbladig revsuga bredvid lammöron och intill gräsmattan. Höll inte koll på kärsen som invaderade revsugan som i sin tur flyttade ut i gräsmattan då. Där går det inte att få bort den.
  Jag ser fram emot att få se din trädgård igen, Lotta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s