Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Vi ska anlägga en bad-damm!

6 kommentarer

Förra året bestämde vi oss för att i år börja anlägga en bad-damm. (Man måste sätta bindestreck för annars blir det baddamm som rimmar på Saddam).
Vi har tänkt försöka få den i funktionsdugligt skick till nästa sommar. Visserligen har vi inte långt till havet men det här är till för svalkande dopp vid egen brygga. I Österrike och Tyskland är det vanligare med sådana baddammar, har vi förstått, men här i Sverige har det inte slagit så bra. Vi har en massa saker att lära på vägen. Vi pratade med en kunnig man som berättade hur viktigt det var att man gör så att reningen av vattnet fungerar tillfredsställande. En baddamm renas utan kemikalier på så vis att vattnet filtreras genom lavastenar i viket det är planterat en mängd växter som hjälper till med reningsprocessen. På bilder vi har sett är det ofta mycket vackert arrangerat. Ett smycke till trädgården alltså.
En bad-damm passar bättre in i vår miljö än en pool som dessutom blir mycket dyrare. Storleksmässigt har vi tänkt oss ca 10×5 meter – fast med två raka sidor och resten organiskt formade.
Nu har vi börjat röja det sydöstra hörnet av tomten. På det stället har vi förvarat väldigt mycket byggskrot, bra-att-ha-saker, det fanns flera halvdöda fruktträd , massor med sly, delar av min asylrabatt (där man förvarar växter som man inte vet var de ska planteras någonstans), en gammal komposthög, en vanlig jordhög och så tätt bevuxet att man inte hade kontakt med någon som helst utsikt. Vi är medvetna om att vi kommer att få problem med inblås av snö i vinter men vi måste ta ner träden efter skörden, gräva dammen efter det men i alla fall innan nästa sådd… Massor av logistik.
I den värsta värmeböljan har min man röjt ett riktigt stort område från allt utom de stora popplarna. De behöver vi hjälp att ta ner!
Popplar, utsikt och hav (Medium)
Utsikt från blivande dammomådet (Medium)
Men redan nu… Vilken öppning, vilket ljus och där borta syns havet – fantasin skenar och jag börjar se hur det kan komma att bli.
Det här är verkligen spännande och intressant. Nu kan vi snart börja vara lite kreativa och diskutera HUR det ska komma att se ut och samtidigt måste vi läsa och ta reda på en massa fakta!
Nu är det igång i alla fall! Det här är det roligaste vi vet; att skapa något nytt och få ta i ordentligt…

Författare: Agneta Croneld

Rännstensunge från Stockholm som genom att leva själva livet har konverterat till pensionär i Skåne.

6 tankar om “Vi ska anlägga en bad-damm!

 1. Oj, oj vad det låter spännande! Ett storprojekt vilket, som vanligt när det är ni som håller i trådarna, kommer att bli något utöver det vanliga! Ska bli mycket roligt att följa. Kul att du la ut bilder så att vi kan se hur det ser ut just nu efter röjet. Fortsätt med det! Jag gillar att få se utvecklingen!

  • Vem cyklar småsträckor när man kan klämma Sverige på mindre än en månad…?
   Den som vill få något gjort får ta i, haha, nu låter jag som parodi på någon ” klok” person!
   Vi är av samma skrot och korn! Visst är det kul!?

 2. Det här ska bli spännande att följa! Jag får nog ta en cykeltur emellanåt och kolla läget!

 3. Karin, jag tycker absolut att du ska titta in men inget kommer att hända förrän säden är skördad! En cykeltur är ju aldrig fel i alla fall!

 4. Blir mycket impad över er entusiasm och känner närmast lättnad att det inte är i vår trädgård det ska ske såna storverk… Även om det vore trevligt att – simsalabim – plötsligt bara ha en BADDAMM!

 5. Nåt simsalabim lär det inte bli och det är mycket att fundera på i frågan. Men okej att få hit baddammen genom ett simsalabim vore ju väldigt skönt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s